Arama

Orta Çağ’da kitap hırsızlığına karşı sıra dışı çözümler

Orta Çağ'da kitaplar, nadir ve değerli birer hazine olarak görülürdü. Bu nedenle, kitap hırsızlığı da yaygındı ve oldukça ciddi bir suç olarak kabul edilirdi. Kitaplar genellikle el yazması olarak üretilirdi ve yazma işlemi uzun ve zahmetli olduğundan, bir kitabın çalınması büyük bir kayıp demekti. Hırsızlığın önlenmesi için kütüphaneler sıkı güvenlik önlemleri alırdı. Bu nedenle, kitap hırsızlığı büyük bir endişe kaynağıydı ve ciddi önlemler alınması kaçınılmazdı. Sizler için, Orta Çağ'da kitapları hırsızlardan koruyabilmek için geliştirilen ilginç birkaç yöntemi yazdık.

  • 4
  • 10
Bazı kütüphaneler bu geleneği sürdürmeye devam ediyor
Bazı kütüphaneler bu geleneği sürdürmeye devam ediyor

♦️ Zaman geçtikçe, kitapları zincirleme yöntemi terk edilmeye başlandı. 18. yüzyıla kadar devam eden bu uygulama, yerini daha pratik çözümlere bıraktı.

♦️ Fakat bazı köklü kütüphaneler bu geleneği yaşatmaya devam etti. Bunlar arasında önemli kütüphanelerden biri olan İtalya'daki "Malatestiana Zincirli Kütüphanesi" ve İngiltere'deki "Hereford Katedralindeki Zincirli Kütüphane" gibi Avrupa'daki iki zincirli kütüphane, bu geleneği hala yaşatmaktadır.

  • 5
  • 10
Kitap sandıkları
Kitap sandıkları

♦️ Orta Çağ'da kütüphanelerdeki kitapları korumak için görevliler farklı yöntemler geliştirmişti. Birçoğunda kullanılan etkili bir yöntem de kitapları sandıklar içinde saklamaktı. İngiltere'deki Chetham Kütüphanesi'nde bulunan "Gorton Sandığı" bunun en meşhur örneklerinden biriydi.

♦️ Bu sandık, 17. yüzyılda Humphrey Chetham'ın vasiyeti üzerine satın alınmış ve içinden 68 eşsiz tek nüsha cilt bulunmuştu. Bu eşsiz kitaplar, kütüphanenin önemli bir parçasını oluşturuyordu ve zincirlenmiş bir şekilde yıllarca muhafaza edilmişti.

TİTANİK'TE ÖLMEDİĞİ İÇİN JAPONLARIN NEFRET ETTİĞİ ADAM: MASABUMİ HOSONO

♦️ Sandıklar genellikle ağır ahşap kutulardı ve içinde kitapları korumak için bir ya da birden fazla kilit bulundururlardı.

♦️ Oxford Merton Koleji Kütüphanesi'nde bulunan ve 14. yüzyıla yapıldığı üzerine tarihlenen bir sandık, bu türün en güzel örneklerinden biriydi. Sandıklar, kitapları hırsızlara karşı korumak için olabildiğince ağır yapılır ve kilitleme sistemi kullanılırdı. Bu sayede sandık çalınmaktan korunurken içindeki kitaplar da güvende olurdu.

♦️ Kitap sandıkları, Orta Çağ'da yaygın bir koruma yöntemi olmasına rağmen, çoğunlukla zincirleme sistemine sahip değildi. Ancak ağır yapısı ve kilitleriyle, içindeki değerli eserleri korumak için oldukça etkili bir yöntem olarak birçok kütüphanede kullanıldı.

♦️ Orta Çağ'da kitapları hırsızlardan korumak amaçlı tasarlanan bu ağır ve kilitli sandıklar, aslında bugünkü modern kasa sistemine denk gelmektedir.

SURİYE'NİN KALBİNDE BİR MOSSAD AJANI: ELİ COHEN'İN CASUSLUK HİKAYESİ

  • 8
  • 10
Kitap hırsızlarına karşı beddua ve lanet
Kitap hırsızlarına karşı beddua ve lanet

♦️ Kitapların hırsızlığa karşı korunmasında kullanılan cesaret kırıcı bir yöntem de beddua, küfür ve lanet etmekti. "Kitap laneti" adı verilen bu uygulamada, kitabın belirgin bir yerine yazılan beddua ve lanet mesajları oldukça çarpıcıydı.

♦️ Aziz Caecilia Kilisesi'ne ait bir kitapta şöyle bir ifade yer alır: "Bu kitabı çalan, hırsızlık yapan ya da kutsal yerden çıkaran, eğer iade etmez veya kefaretini ödemezse sonsuza dek lanetlensin."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN