Arama

Osman Hamdi Bey’in en ünlü tabloları

Osman Hamdi Bey, "Kaplumbağa Terbiyecisi" tablosuyla tanınan arkeolog, müzeci ve meşhur ressamdır. En önemli özelliği sanat ve arkeoloji alanındaki pek çok yeniliğe imza atmasıdır. Peki, figürlü kompozisyon kullanan ilk ressam olarak tarihe geçen Osman Hamdi Bey'in en ünlü tablolarını ve hikayelerini biliyor musunuz?

  • 13
  • 17
Okuyan Genç Emir
Okuyan Genç Emir

Osman Hamdi Bey sanat yaşamı boyunca figürlü kompozisyonlar, portre ve peyzaj türünde resimler yapmıştır. Bu yapıt türlerini farklı üsluplarda boyamıştır.

Yapıtlarında Osmanlı yaşantısına, Türk insanına ve Türk sanatına yer vermiştir. Resimlerindeki konuları titiz, ayrıntıcı bir işçiliğe, gözleme ve belgeye dayalı bir yaklaşımla ele almıştır. Bunları, gerçekçi bir resim diliyle ortaya koyarak Doğu yaşamını, kültürünü ve etnografyasını resimleriyle belgelemeye ve onlara sahip çıkmaya çalışmıştır.

Kendinden emin, okuyan, tartışan, içinde bulunduğu çevrenin yaratıcısı figür tiplemeleriyle Türk insanını yüceltmiştir. Bu, onu Avrupalı oryantalistlerden ayıran en önemli noktadır.

  • 14
  • 17
Silah Taciri
Silah Taciri

Osman Hamdi Bey'in 1908 tarihli tablosu. Ankara Resim Heykel Müzesi'nde yer almaktadır.

Kendisini (iki kişi olarak) ve oğlunu bir arada daha eski bir devrin giysileri içinde resmettiği bir yapıttır. Osman Hamdi, kendisini bir sütun başlığı üstünde oturur şekilde resmetmiştir.

Üzerinde oturduğu sütun başlığı ile müze kuruculuğuna gönderme yaptığı düşünülmüştür. El jesti, oğluna öğüt vermekte olduğu şeklinde yorumlanır. Oğlu ise kınından çektiği kılıcı incelerken resmedilmiştir ve gençliği temsil eder. Giydikleri farklı başlıklar ve birinin otururken diğerinin ayakta, birinin silahları bırakmışken diğerinin silahla gösterilmesinin kuşak farkını anlattığı şeklinde yorumlanır. Arka planda ise bir elinde kitap tutan yaşlı bir adam ile ona bez parçası uzatan bir bezirgan görülür.

  • 15
  • 17
Şehzade Türbesinde Derviş
Şehzade Türbesinde Derviş

1908 tarihli tabloda türbenin iç mekanı belli bir açıdan görülmektedir. Ön düzlemde iki sanduka ve onların gerisinde türbe kapısının önünde sağ eli göğsünde, sol eli yukarıya doğru kalkmış geleneksel giysiler içinde bir erkek figürü betimlenmiştir.

Yapıt, Türk sanatından bir kesit sunan mekanı, zengin giysili anıtsal figürü ile Osman Hamdi Bey'in oryantalist çalışmalarından biridir.

  • 16
  • 17
Leylak Toplayan Kız
Leylak Toplayan Kız

Osman Hamdi Bey'in 1881 tarihli tablosudur.

Eserde genç bir kız leylak ağacından çiçekler toplamaktadır. Çiçeklere uzanmak için ayaklarını hafifçe kaldırmaktadır. Leylakların canlılığı, bahar mevsiminde bulunduğun izlenimini verir.

Kız, altın sarısı renkli bir bindallı elbise giymiştir.

Bahçeyi kapatan ahşap paravanda altıgen motifler yer alır.

  • 17
  • 17
Naile Hanım Portresi
Naile Hanım Portresi

Osman Hamdi Bey'in eşi Naile Hanım'ı resmettiği bir yağlı boya tablodur.

52x41cm boyutlarında tuval üzerine yağlı boya çalışılmış bir eserdir. Naile Hanım'ın siyah bir elbise ile göründüğü bu portrede arka planda altın yaldız kullanılmıştır. Ressamın başka tablolarında görülmeyen altın yaldız kullanımı, bu eseri sanatçının diğer tablolarından ayırır. Bizans ikonlarında kutsal kişilerin resimlerinde görülen bu uygulamanın, sanatçının eşine, dolayısıyla da kadına verdiği değeri gösterdiği düşünülür.

Eser, 2009 yılı sonunda İstanbul'da gerçekleşen bir müzayede sonucu Sakıp Sabancı Müzesi koleksiyonuna katıldı.

Osman Hamdi Bey'in Aile Portreleri başlığı altında Naile Hanım'a ait çeşitli ebatlarda portreleri bulunmaktadır. Bunlardan Osman Hamdi'nin 100 yapıtı listesinde 43.sırada yer alan Eşi Naile Hanım (68 x 98) (Oval) tuval üzerine yağlı boya portresi de bulunmaktadır. Naile Hanım'ın Mimozalı Kadın (1906, 130 x 93 cm) portresi de oldukça meşhurdur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN