Arama

Osmanlı arşivinden fotoğraflarla eğitim

Asırlar boyunca üç kıtaya hükmeden Osmanlı, devletin temellerini eğitim ve öğretim ile güçlendirdi. Gittiği her yere mektep, medrese ve yüksekokul inşa ederek şehirleri ihya etti. Üstün yetenekli insanları bulup onları topluma kazandırdı. Dini ilimlerden pozitif bilimlere kadar her türlü derslerin okutulduğu bu kurumlarda asırlar boyunca memleketin din, hukuk ve irfan hayatı için pek çok değerli alim yetiştirdi.

  • 13
  • 20

Mekteb-i Hamidiye

Medreselerde, eyvân denilen konferans salonu ve dershaneler, müderrislerin odaları, ibâdet için mescit, kütüphane, şifâhâne, talebenin kalması için odalar, hamam ve yemekhane bulunurdu. Talebeler, külliyedeki bu odalarda kalır; imâretten yemek yerdi. Aynı zamanda medrese vakfından yevmiye burs alırdı.

Abdülhamid'in İstanbul'a miras bıraktığı üniversiteler

  • 14
  • 20

Mekteb-i Sultani talebeleri

Sultan Abdülaziz 1 Eylül 1868'de geleneksel eğitimin dışında Batılı programları da bünyesinde barındıran bir eğitim kurumu olması amacıyla Mekteb-i Sultani'yi kurdu. Mekteb-i Sultânî'ye öğrenciler imtihanla alınacak, eğitim süresi beş yıl olacak, imtihanı kazanamayanlar üç yıl idâdî (hazırlık) sınıfında okuduktan sonra normal sınıflara alınacak ve beş yıllık eğitimlerini tamamlayacaklardı.

  • 15
  • 20

Mekteb-i Sultani talebeleri

En erken 9, en geç 12 yaşındaki çocuklar kabul edilecekti. Mektepte Türkçe, Fransız dili ve edebiyatı, ahlâk ve âdâb, Latince, Grekçe, Osmanlı tarihi, genel tarih, Osmanlı coğrafyası, genel coğrafya, matematik, kozmografya, mekanik, fizik, kimya, tabiat bilgisi, hukuk, mülkî idare, hitabet ve edebiyat, hat ve resim, muhasebe, defter tutma gibi dersler okutulacaktı.

Mekteb-i Sultani hakkında bilinmesi gerekenler

  • 16
  • 20

Mekteb-i Mülkiye

Osmanlı'da devlet kadrolarına kalifiye memur yetiştirmek amacıyla 1858'de Mekteb-i Mülkiye kuruldu. Okula gelenlerin bir kısmının genç ve yetenekli memurlardan, bir kısmını ise yirmi beş-otuz yaş arasındaki sınavla kabul edilen öğrencilerden oluşuyordu.

Mülkiye Mektebi'nin eğitim süresi iki yıldı. Devam zorunluluğu bulunan okulda güzel yazı (hat), kompozisyon (inşâ), aritmetik (hesap), geometri (hendese), tarih, ekonomi politik, istatistik, coğrafya, yeni Osmanlı kanunları (kavânîn-i cedîde-i saltanat-ı seniyye), Osmanlı Devleti'nin yabancı devletlerle yaptığı anlaşmalar (muâhedât-ı Devlet-i Aliyye) ve devletler hukuku (hukūk-ı milel) dersleri okutuldu.

  • 17
  • 20

Mekteb-i Harbiye-i Şahane baytar şakirdanı

Osmanlı'da gelişen savaş teknolojisine uygun olarak asker yetiştirme amacıyla II. Mahmud tarafından bir yüksekokul kuruldu. Mektebin ilk adı "Mekteb-i Ulûm-i Harbiye"ydi. Kısaca "Mekteb-i Harbiye" olarak da bilinirdi. Asâkir-i Mansûre-i Muhammediye'ye subay yetiştiren bu mektep, 1835 yılında Sultan II. Mahmud'un ziyaretiyle açıldı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN