Arama

Osmanlı eseri ilk Yunan parlamentosu: Anabolu Ağa Camii

Bir dönem dünyada hakimiyet sağlamış, üç kıtada adından söz ettirmiş Osmanlı, çeşitli parçalanmaların ve bölünmelerin ardından gücünü kaybederek Anadolu coğrafyasına kadar çekilmişti. Kaybedilen topraklarda kalan sayısız eser bir bir yıkıldı ve Osmanlı'nın izleri hafızalardan silinmeye çalışıldı. Yunanistan'ın Anabolu şehrinde bulunan, 1825 sonbaharından 1826 baharına kadar ilk Yunan Parlamentosu'na ev sahipliği yapan, minaresi yıkılmış Anabolu Ağa Camii bunlardan sadece birisiydi.

Anabolu Ağa Camii'nin inşası

🔸 Şehrin 1715 yılındaki İkinci Osmanlı fethinden sonra bazı kilise ve ibadethaneler camiye çevrildi. Bunun sonucunda daha o sıralarda Anabolu'daki cami ve mescid sayısı dokuza ulaşmıştı. Bunlar: Sultan Ahmed Camii, Veziriazam Şehid Ali Paşa Camii, Sahrınçbaşı Mescidi, Bayraklı Mescidi, Bayezidiyye Mescidi, Elhac Mustafa Efendi Mescidi, Elhac Hüseyin Efendi Mescidi, Kastel-i Bahriyye Mescidi, Palamuda Kalesi Camii'ydi.

İhtişam kokan rayiha: Gül Camii

Anabolu Camii'nin mimarisi

🔸 Cami, ana kütlesi ve devasa kubbesi ile Osmanlı taşra cami mimarisinin önemli bir örneğidir. Yapının zemin katı on kare odadan oluşur, üst katı ise camidir. 20. yüzyılın başlarında bir deprem sırasında yıkıldığı iddia edilen kubbelerle örtülü bir son cemaat yeri vardı.

🔸 Caminin ana mekanı, sekizgen üzerine oturan büyük bir kubbeyle örtülü dikdörtgen bir mekandan oluşur. Caminin yapımında kullanılan kireçtaşı, Nafplio'nun kuzeydoğusundan 13 km uzaklıkta bulunan Karakala Manastırı'ndan temin edilir. 1990'lı yıllarda yapılan restorasyon çalışmaları sırasında mihraba kırmızı bir perde çizimi eklenir.

Topkapı Sarayı'nda tarihin en büyük restorasyonu

🔸 Merdivenle çıkılan ve şehrin bir kısmının manzarasına hakim olan caminin, arka cephesinde medrese bulunur. 1715'ten sonra Osmanlı hakimiyetine geçen bina, Anabolu Beyi'nin (Yunanlıların deyişiyle Ağa'nın) ikametgahı olarak hizmet verdi ve yeni atanan Yunan hükümeti de 1824 - 1825 yıllarında burada faaliyetlerini sürdürdü.

İlmin bekçileri Osmanlı medreseleri

Osmanlı hakimiyeti sonrası caminin kullanımı

🔸 Ağa Cami, 1822'de şehrin Osmanlı hakimiyetinden çıkmasından sonra harap bir vaziyet aldı. Haziran 1824'te, Yunan Devleti'nin parlamentosu olarak kullanılmak üzere binanın onarılmasına karar verildi. Onarımlar, askeri mühendisler tarafından hazırlanan planlara göre yapıldı.

🔸 21 Eylül 1825'te Parlamento Binası açıldı ve 1826 baharına kadar Yunan Parlamentosu olarak hizmet verdi. Bu durum, binanın en önemli işlevsel kullanımıdır ve günümüze gelinceye kadarda "Vouleftiko" ismiyle anılmaya devam eder. 2 Temmuz 1827'de, rakip Yunanlı beyler arasındaki iç savaş sırasında, caminin kubbesinin bir kısmı mermilerle tahrip edildi.

Avrupa'nın en kanlı iç savaşı: İspanya ve Franco

  • 10
  • 15

🔸 Anabolu, Yunan Devleti'nin başkenti olduğunda önemli ölçüde kamu binası sıkıntısı yaşandı. Dönemin tüm önemli binaları gibi cami de, zaman içinde çok farklı fonksiyonlarda kullanıldı. 1831'de Yunan Okulu olarak kısa bir süre faaliyet gösterirken, zemin katı hapishane olarak kullanıldı.

🔸 1834'te, krallık döneminde, Yunan Devrimi'nin iki önemli isminin yargılaması burada gerçekleşti. Ardından Ağa Cami; mahkeme, okul, hastane, kışla, dans salonu, müze, eski eser deposu ve konser salonu gibi işlevlerde kullanıldı.

Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç'in hayatı ve sözleri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN