Osmanlı Ramazan sofralarının vazgeçilmez lezzetleri
Şerbetlerden çorbalara, kebaplardan tatlılara kadar birbirinden farklı lezzetin bulunduğu Osmanlı Ramazan sofralarında aynı zamanda şifalı besinlerin de yer aldığını biliyor muydunuz? Peki, Fatih Sultan Mehmed'in Ramazan sofralarında eksik etmediği lezzet neydi? "Nerede o eski Ramazanlar" diye hasret çekenler için, Osmanlı döneminde iftar sofralarından eksik olmayan lezzetleri derledik.
Giriş Tarihi: 14.05.2019
11:58
Güncelleme Tarihi: 25.05.2020
08:54
1'er su bardağı portakal suyu, vişne suyu ve ahududu suyunu karıştırın. 1 adet çubuk tarçın ve 3 adet karanfil ekleyip, yarım saat kaynatın. Bu işlem bittikten sonra şerbeti buzdolabında 3-4 saat bekletip servis yapın.
Ramazan halkası, hafif tatlı hafif tuzlu tadıyla çay saatlerinizi lezzetlendirecek, uzun süre dayanıklı bir tariftir. Sadece Ramazan ayında değil, dilediğiniz zaman da bu güzelliği hep yapmak isteyeceksiniz. İçerisindeki mahlebin ferahlığı, eritilmiş tereyağı ve yoğurt sayesinde kazandığı kıvamı ile yiyen herkesin damağında iz bırakacak.
Karıştırma kabının içerisine eritilmiş tereyağı, sıvı yağ, mahlep, şeker, sirke, yoğurt ve yumurtayı aktarıp güzelce karıştırın. Ardından kabartma tozu ve unu eleyerek ilave edin. Son olarak tuzu da ekleyerek ele yapışmayan kıvamda bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Hazırladığınız hamurdan küçük parçalar alın. Tezgahın üzerinde, elinizle yuvarlayarak silindir bir rulo şekline getirin. Ardından her iki ucunu birleştirin. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine hazırlanan halkaları yerleştirip, 180 derece fırına hafifi rengi değişene kadar pişirin. Oda sıcaklığında soğuyana kadar bekledikten sonra servis edebilirsiniz.
Eski Osmanlı lezzetlerinden olan hünkar beğendi günümüze kadar sofralarımıza ulaşan bir yemektir. Hünkar beğendi, sadece adıyla değil aynı zamanda tadıyla da gönülleri fethetmiştir. Saray lezzeti olarak geçen patlıcan yemeklerini sevenler için vazgeçilmez bir lezzet olan hünkar beğendinin yapımı da oldukça kolaydır.
Öncelikle, 1 çorba kaşığı yağda, küçük doğranmış soğan ve kuşbaşı kuzu etini kavurun. Domatesleri ilave ederek biraz daha kavurun. Tuz ve karabiber ekleyin. 3 su bardağı su ilavesi ile kaynamaya bırakın. Suyunu çekince altını kapatın. Patlıcanları közleyip, kabuğunu soyun ve robottan geçirin. Kalan yağda unu hafifçe kavurun.
İçine patlıcan ve süt ilave ederek, tuzunu ekleyin. Kıvamlı bir hal alana kadar pişirip, kaşar peyniri ekleyerek karıştırın. Servis tabağının ortasına ilk olarak patlıcanlı karışımı koyun. Kenarlarına da et ekleyin. İnce kıyılmış maydanozla ve dereotuyla süsleyerek servis yapın.