Osmanlı’da baharat faslı
Yemeklerimize ayrı bir lezzet katan; kabuğuyla, yaprağıyla, köküyle, tohumuyla kurutulmuş hâlde kullanılan baharatların mutfağımızda yeri oldukça eski. Osmanlı'da ilk kullanım amacı gıdaların korunması olan baharatlar, zamanla damak tadımızın da vazgeçilmezi oldu.
Giriş Tarihi: 02.10.2018
12:32
Güncelleme Tarihi: 02.10.2018
12:40
OSMANLI DÖNEMİN EN ÇOK KULLANILAN BAHARAT ÇEŞİTLERİ
FÜLFÜL
Fülfül yani Karabiber Osmanlı saray mutfağının da vazgeçilmez baharatıydı. Özellikle 18. ve 19. yüzyılda neredeyse tüm etli yemeklere karabiber vardı. Kaynaklarda adı "fülfül" olarak da geçen karabiberin 1 okkası (1,282 gr) 15. yüzyıl ortalarında 23 akçeydi.
ZAHTER
Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde mutfağımızda kendine çok yer bulamayan ve Osmanlı'da "fukara baharı" denilen zahtere o zamanlar özel bir ilgi duyulduğundan bahseder.
SAFRAN
Karabiberden sonra en yaygın olarak kullanılan baharat süsengiller familyasından olan Safran'dır. Safran genellikle gül suyu veya sirke içinde çözülmüş olarak kullanılırdı. Safran, pilavlara, yahnilere ve bazı tatlılara hem tat hem de güzel renk veren birinci sınıf baharat maddesidir.
KEKİK
Diğer adı, Nemamulotu'dur. Kekik türü pek çoktur, 100'den fazla türü bilinir, ülkemizde 40 türü olduğu saptanmıştır. Bunların tümü tedavide kullanılmaktadır. Sebze çorbalarına, etlere, av eti, balık, bazı dolmalık harçlara, domatesli soslara, her tür sebzeye, yumurtalı yemeklere katılır.
KİŞNİŞ, KİMYON VE TARÇIN
Osmanlı yemeklerinin tatlarını belirleyen ve sık kullanılan diğer baharatlar ise; 15. ve 16. Yüzyılda hemen hemen tüm et yemeklerinde Kişniş, Kimyon ve Tarçın kullanılırdı.
Derlenmiştir.