Arama

Osmanlı'da Nakış Sanatı

Sanat sadece bir eser ortaya çıkarmak değil, mana aramak meselesidir. Sanat eseri, icra edildiği toplumun düşünce yapısını ve estetik anlayışını, kültürünü aşikar eder. Osmanlı sanatı farklı türlerden etkilense de düşünsel manada İslam, estetik anlamda ise Selçukluların etkisi altındadır. Osmanlıların kurduğu "Nakkaşhane" dönemin en önemli sanat okuludur. Sanata çokça ihtimam gösteren Osmanlı padişahları farklı coğrafyalardaki nakkaşları ülkelerine getirir. Osmanlı' da nakış sanatı farklı ihtiyaçlar üzerinde kendini göstererek gelişmiştir.

  • 9
  • 10
Osmanlı'da Nakış Sanatı
Osmanlı’da Nakış Sanatı

🔘 Çatma denen el dokuması kadife çok ünlüydü. Üzerine bazen nakış da yapılırdı. Venedikliler hem çatmayı hem de Osmanlı motiflerini çok beğenirlerdi. Aynanın gece ters çevrilmesi adeti sanatın yeni bir icra alanını doğurmuştu. Ayna gece nakışlı ayna örtüsü ile kapatılırdı.

🔘 O zamanlar bohça bir hediye paketi çeşidiydi. Bohça kumaşı nakışlı olurdu. Günümüzde nişan bohçası bu adetin devamıdır. Lahor'da dokunan kaşmir, desenli şalların üzerine işleme yapılırdı.

🔘 Bursa işlemesinde, altın iplik ile birbirinin içinden geçirilerek yapılırdı. Kahve örtüsü de üzerine nakış yapılan bir başka eşya idi. Kordone işleme tekniğinde de altın iplikle yapılan nakış gibi üst üste geçme tekniği uygulanırdı.

Sanatın hayata yansıması: Ebru, puşide ve şile bezi nasıl yapılır?

  • 10
  • 10

🔘 Osmanlı'da sanat düzenli ve ihtimamlı şekilde icra edilirdi. Sarayın tezhiphanesi yeni motifler, yeni tasarımlar ürettikçe çinicilere, halıcılara, nakışçılara, mücevheratçılara iletirdi.

🔘 Günümüzde nakış sanatı farklı desenler, renkler, kumaşlar üzerinde hala devam etmektedir. Çeşitli kullanım alanları olan nakış sanatının eğitimi de verilmektedir.

Geçmişten günümüze aktarılan 7 zanaat

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN