Arama

Osmanlı'nın sosyal yaşamına ışık tutan ilk fotoğraflar

Fotoğraf, keşfinden kısa bir süre sonra Osmanlı topraklarına ulaşmış; padişahların özel ilgisi ve desteği ile fotoğrafçılık, bu coğrafyada kısa sürede yaygınlaşmıştı. Tarihteki ilk fotoğraflar Osmanlı'ya Sultan Abdülaziz döneminde gelmiş, Sultan II. Abdülhamid döneminde ise fotoğrafçılık büyük bir gelişme göstermişti. Peki, fotoğrafçılığa oldukça büyük bir ilgi duyan ve 33 bin fotoğraflık dünya çapında bir arşiv oluşturan Abdülhamid'in, hangi isimlere "Saray Fotoğrafçısı" unvanı verdiğini biliyor musunuz? Ya da Abdülhamid'in hapishanedeki mahkumların fotoğraflarını neden çektirdiğini? Osmanlı'nın sosyal yaşamına ışık tutan ilk fotoğrafçıları ve çektikleri fotoğrafları sizlerle buluşturuyoruz.

  • 18
  • 40
YANGININ ARDINDAN KAHİRE’YE GİTTİ
YANGININ ARDINDAN KAHİRE’YE GİTTİ

Bu ikinci büyük darbe, atölyede çalışan ve yıllarca bilgisini ve emeğini aktarmış olan, en büyük destekçisi Antonie Laroche'u da işsiz bırakır.Sanatçı Kahire'ye giderek fotoğrafçı Heyman ile ortak bir stüdyo çalıştırır. Pascal Sebah bu talihsiz olaydan beş yıl sonra 63 yaşında yaşama veda eder.

  • 19
  • 40
ÖLÜMÜNÜN ARDINDAN EŞİNİN KURDUĞU ORTAKLIK
ÖLÜMÜNÜN ARDINDAN EŞİNİN KURDUĞU ORTAKLIK

Ölümünün ardından eşi Roza Zarfcıyan, çocuklarının yaşanın küçüklüğü nedeniyle, Polycarpe Joaillier'i işletmeye ortak alarak, firmanın ismini Sebah Et Joaillier olarak değiştirir.Bu ortaklıktan sonra firma başarılı bir tırmanışa geçerek, ödüller alır.

  • 20
  • 40
ABDULLAH BİRADERLERİN STÜDYOSUNU SATIN ALDILAR
ABDULLAH BİRADERLERİN STÜDYOSUNU SATIN ALDILAR

1899 yılında Abdullah Biraderlerin stüdyosunu satın alırlar. Ancak 1904 yılında Polycarpe Joaillier'in ölümü işletmeyi zor durumda bırakır.Pascal Sebah'ın oğlu Jan Sebah ve Gustave Joaillier, beş altı yıl daha stüdyoyu çalıştırırlar. Ancak Abdullah Biraderler'den alınan stüdyoyu ve Kahire şubesini kapatırlar.

  • 21
  • 40
1950’LERE KADAR ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRDÜ
1950’LERE KADAR ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRDÜ

Gustave Joaillier, beş altı yıl daha stüdyoyu çalıştırırlar. Ancak Abdullah Biraderler'den alınan stüdyoyu ve Kahire şubesini kapatırlar.Gustave Joaillier'in bir müddet sonra ortaklıktan ayrılarak Paris'e yerleşmesi üzerine aile dostları olan ressam Agop İskender'le bir ortaklık sağlanır.1934 yılına kadar sürecek olan bu ortaklık, bu tarihte ikilinin stüdyoyu Agop İskender'in oğlu Bedros İskender ve ortağı İsmail İnsel'e devretmelerine kadar sürer. Stüdoyonun ismi Foto Sabah'a dönüşerek 1950'lerin başına kadar çalışmalarını sürdürür.

  • 22
  • 40
ABDULLAH BİRADERLER KİMDİR?
ABDULLAH BİRADERLER KİMDİR?

Ermeni asıllı Viçen Abdullah, yurtiçinde olduğu kadar, yurtdışında da ünlenmiş, fotoğrafçılık tarihimizin kilometre taşlarından biri olan Abdullah Biraderler stüdyosunun kurucusudur.Sonradan Müslümanlığı seçen Viçen'in kurmuş olduğu bu stüdyo hakkında, çıkan yazıların büyük bölümünde, Viçen adı özellikle geri plana itilmiştir. Bunun sebebinin sanatçının cemaati tarafından dışlanması olduğu belirtilir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN