Arama

Osmanlı'nın sosyal yaşamına ışık tutan ilk fotoğraflar

Fotoğraf, keşfinden kısa bir süre sonra Osmanlı topraklarına ulaşmış; padişahların özel ilgisi ve desteği ile fotoğrafçılık, bu coğrafyada kısa sürede yaygınlaşmıştı. Tarihteki ilk fotoğraflar Osmanlı'ya Sultan Abdülaziz döneminde gelmiş, Sultan II. Abdülhamid döneminde ise fotoğrafçılık büyük bir gelişme göstermişti. Peki, fotoğrafçılığa oldukça büyük bir ilgi duyan ve 33 bin fotoğraflık dünya çapında bir arşiv oluşturan Abdülhamid'in, hangi isimlere "Saray Fotoğrafçısı" unvanı verdiğini biliyor musunuz? Ya da Abdülhamid'in hapishanedeki mahkumların fotoğraflarını neden çektirdiğini? Osmanlı'nın sosyal yaşamına ışık tutan ilk fotoğrafçıları ve çektikleri fotoğrafları sizlerle buluşturuyoruz.

  • 24
  • 40
HOVSEP VE KOVORK’LA ORTAKLIK KURDU
HOVSEP VE KOVORK’LA ORTAKLIK KURDU

1858'de Rabah'ın Almanya'ya dönmesi üzerine stüdyoyu kendisi devralır. İlk dönem ilanlarında ve firma etiketlerinde Viçen Abdullah ve Kardeşleri ibaresini kullanırlar.Aslında beş erkek üç kız olmak üzere sekiz kardeş olan Viçen (1820-1902), sadece Hovsep (1830-1908) ve Kovork'la (1839-1918) ortaklık kurar.

  • 25
  • 40
KARDEŞLERDEN BİRİ BEYAZIT’TA STÜDYO İŞLETTİ
KARDEŞLERDEN BİRİ BEYAZIT’TA STÜDYO İŞLETTİ

Kardeşlerden diğeri olan Cosmi Abdullah ise 1870'de kendi adına Beyazıt'ta, Kökçülerbaşı'nda bir stüdyo işletti.Dokuz yıl sonra bu stüdyoyu Nicolas Andreomeno'ya devretti. Çalışmalarına, Tarlabaşı'nda 52 numarada 1880'lerin sonuna kadar devam etti.

  • 26
  • 40
FOTOĞRAFLARI ON MİSLİ FİYATINA SATILIYORDU
FOTOĞRAFLARI ON MİSLİ FİYATINA SATILIYORDU

Stüdyonun ortaklarından Kevork Abdullah, Venedik'teki Ermeni Katolik Mıkhitarist Murad Rafaelyan Okulu'ndan mezun olduktan sonra, 1858 yılında ağabeyinin stüdyosunda çalışmaya başladı.1861 yılından sonra firma ismi Abdullah Biraderler olarak değişti. Boyama konusunda ünü her yere yayılan Viçen Abdullah'ın asitli kâğıtlara bastığı ve suluboya ile boyadığı fotoğrafları 5 ila 10 misli fiyatlarla satılır.

  • 27
  • 40
FRANSIZ KONTU TAVSİYE MEKTUBU YAZDI
FRANSIZ KONTU TAVSİYE MEKTUBU YAZDI

Kimyasal ve teknik bilgilerini artırmak için Kevork Abdullah'la gittiği Paris'te, Societe Française de Photographie ve Societe Heliographique'nin kurucularından Kont Olympie-Clemente Aquado ile görüşmeler yaparlar.İstanbul'a, fotoğraflarını çok beğenen Kont'un tavsiye mektubuyla dönerler.

  • 28
  • 40
‘OSMANLI SARAY FOTOĞRAFÇILARI’ İLAN EDİLDİLER
‘OSMANLI SARAY FOTOĞRAFÇILARI’ İLAN EDİLDİLER

Abdullah Biraderler'in 1862'de kartvizit boyutunda hazırladıkları Devlet Büyükleri serisi, önemli çalışmalarındandır.Bundan bir yıl sonra ise, Sultan Abdülaziz'in isteği üzerine kendisinin fotoğrafını çekerler. Sultan sonucu çok beğenerek kendilerini "Osmanlı Saray Fotoğrafçıları" ilan eder.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN