Arama

Osmanlı'nın sosyal yaşamına ışık tutan ilk fotoğraflar

Fotoğraf, keşfinden kısa bir süre sonra Osmanlı topraklarına ulaşmış; padişahların özel ilgisi ve desteği ile fotoğrafçılık, bu coğrafyada kısa sürede yaygınlaşmıştı. Tarihteki ilk fotoğraflar Osmanlı'ya Sultan Abdülaziz döneminde gelmiş, Sultan II. Abdülhamid döneminde ise fotoğrafçılık büyük bir gelişme göstermişti. Peki, fotoğrafçılığa oldukça büyük bir ilgi duyan ve 33 bin fotoğraflık dünya çapında bir arşiv oluşturan Abdülhamid'in, hangi isimlere "Saray Fotoğrafçısı" unvanı verdiğini biliyor musunuz? Ya da Abdülhamid'in hapishanedeki mahkumların fotoğraflarını neden çektirdiğini? Osmanlı'nın sosyal yaşamına ışık tutan ilk fotoğrafçıları ve çektikleri fotoğrafları sizlerle buluşturuyoruz.

  • 29
  • 40
FOTOĞRAFLARIN ARKASINA SULTANIN TUĞRASINI BASTILAR
FOTOĞRAFLARIN ARKASINA SULTANIN TUĞRASINI BASTILAR

Bu yüzden 1863 yılı onlar için özel bir yıl olur. Bundan sonra tüm resmi evrak ve fotoğraf kartlarının arkasında, padişah tuğrasını gururla belirtirler.Birçok önemli isim de dâhil olmak üzere, en çok talep edilen stüdyo olurlar.

  • 30
  • 40
ABDULLAH BİRADERLERİN KATILDIĞI İLK SERGİ
ABDULLAH BİRADERLERİN KATILDIĞI İLK SERGİ

1863 yılında, Sultanahmet Meydanı'nda düzenlenen, Sergi-i Umumi-i Osmanî, katıldıkları ilk sergi olur.

  • 31
  • 40
DÜNYAYA AÇILMALARINDA DÖNÜM NOKTASI OLDU
DÜNYAYA AÇILMALARINDA DÖNÜM NOKTASI OLDU

İkinci olarak katıldıkları 1867 Paris Sergisi, onlar için çok önemli olacaktır.Fransa İmparatoru III. Napolyon'un davetlisi olarak Sultan Abdülaziz'in de ziyaret ettiği ve büyük ilgi gören bu sergide kardeşler, başta Sultan Abdülaziz olmak üzere, devlet adamları ve önemli kişilerin portreleri, kıyafet serileri, İstanbul'un panoramaları ve mimari eserlerinin yer aldığı fotoğraflarını sergilemişlerdir.

  • 32
  • 40
ÇEKTİKLERİ İSTANBUL FOTOĞRAFLARI DÜNYACA ÜNLENDİ
ÇEKTİKLERİ İSTANBUL FOTOĞRAFLARI DÜNYACA ÜNLENDİ

Gazeteler bu olağanüstü güzellikteki fotoğrafları haber yaparlar. La Turque gazetesinde bu sergiyle ilgili yer alan haberde, Abdullah Biraderlerin çektiği İstanbul fotoğraflarının Times gazetesince onur mansiyonuna layık görüldüğü yazar.Kardeşlerin ünü, bütün Avrupa'ya yayılır. Bu sergiden döndüklerinde fotoğraf kartlarının arkasında, padişah tuğrasının yanında, III. Napolyon'un portresini gösteren bir madalya resmi de yer almaya başlar.

  • 33
  • 40
SULTAN ABDÜLAZİZ’İN PORTRESİNİ ÇEKTİLER
SULTAN ABDÜLAZİZ’İN PORTRESİNİ ÇEKTİLER

Abdullah Biraderler'in yükselişi devam eder. Sultan Abdülaziz'in Londra'ya yapmış olduğu seyahatin anısına çıkaracağı madalyon için, Sultan'ın profilden portresini çekerler.Paris Sergisi'nden döndükten sonra stüdyolarını, Berlin ve Paris'ten getirtilen kamera, ışıklandırma aynaları ve mobilyalarla yenileyen kardeşler, birçok yabancı devlet adamını, kral, kraliçe, general, imparator ve hanedan üyelerinin fotoğraflarını çekerek aldıkları ödülleri de fotoğraf kartlarının arkasında belirtirler.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN