Arama

Osmanlı'nın sosyal yaşamına ışık tutan ilk fotoğraflar

Fotoğraf, keşfinden kısa bir süre sonra Osmanlı topraklarına ulaşmış; padişahların özel ilgisi ve desteği ile fotoğrafçılık, bu coğrafyada kısa sürede yaygınlaşmıştı. Tarihteki ilk fotoğraflar Osmanlı'ya Sultan Abdülaziz döneminde gelmiş, Sultan II. Abdülhamid döneminde ise fotoğrafçılık büyük bir gelişme göstermişti. Peki, fotoğrafçılığa oldukça büyük bir ilgi duyan ve 33 bin fotoğraflık dünya çapında bir arşiv oluşturan Abdülhamid'in, hangi isimlere "Saray Fotoğrafçısı" unvanı verdiğini biliyor musunuz? Ya da Abdülhamid'in hapishanedeki mahkumların fotoğraflarını neden çektirdiğini? Osmanlı'nın sosyal yaşamına ışık tutan ilk fotoğrafçıları ve çektikleri fotoğrafları sizlerle buluşturuyoruz.

  • 5
  • 40
ESERLERİ BİRÇOK ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLDÜ
ESERLERİ BİRÇOK ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLDÜ

Kargopulo'nun fotoğrafları çeşitli ülkelerde sergilere katılır, eserleri birçok ödüle layık görülür.İstanbul fotoğraflarından oluşan albümünün hediye edilmesi karşılığında, Karadağ Prensi Vukoviç kendisine "Danilo" nişanı verir.İsveç ve Norveç Kralı II. Oskar çalışmalarını "Litteris et Artibus" Bilim ve Sanat Altın Madalyası'yla ödüllendirir. Bir altın madalya da Danimarka kralı 9. Christian'dan alır.

Sultan Abdülhamid'in fotoğraf albümünden Osmanlı'daki mahkumlar

  • 6
  • 40
KARGOPULO’NUN ABDÜLHAMİD’DEN ALDIĞI ÖDÜL
KARGOPULO’NUN ABDÜLHAMİD’DEN ALDIĞI ÖDÜL

Osmanlı topraklarında, güzel sanatlar alanında verilen en büyük ödül olan "Sanayi Madalyası"nı da 1886 yılında Sultan II. Abdülhamid'den alacaktır.

  • 7
  • 40
ÖLÜMÜNÜN ARDINDAN MESLEĞİNİ OĞLU DEVAM ETTİRDİ
ÖLÜMÜNÜN ARDINDAN MESLEĞİNİ OĞLU DEVAM ETTİRDİ

Kargopulo, başarılı çalışmalarının en üst noktasında 22 Mart 1886 tarihinde hayatını kaybeder.Ölümünün ardından, oğlu Konstantin Kargopulo saray fotoğrafçılığına getirilir. O da 1889 yılına kadar bu göreve devam eder.

Dünyanın en nadir görülen fotoğrafları

  • 8
  • 40
PASCAL SEBAH KİMDİR?
PASCAL SEBAH KİMDİR?

Pascal Sebah, çalışmalarıyla ve stüdyosuyla Osmanlı Dönemine damgasını vurmuş bir fotoğrafçıdır.Suriyeli Katolik-Melkit bir ailenin oğlu olarak 1823 yılında dünyaya geldi. 1857 yılında açtığı ilk stüdyosu, Beyoğlu Tomtom Sokağı'nda, 10 numaradaydı.Buraya El Shark (Eş-Şark: Doğu) olarak Arapça bir isim vermişti.

  • 9
  • 40
BEYOĞLU YANGININDA STÜDYOSU TAMAMEN YANDI
BEYOĞLU YANGININDA STÜDYOSU TAMAMEN YANDI

Pascal Sebah, 1860'ların başında Beyoğlu 232 numaralı yerde, Fransız Elçiliği karşısında bir şube açtı. İlk stüdyo ise baskıların yapıldığı ve negatiflerin biriktirildiği bir atölye olarak kullanılıyordu.1860'larda bir şube de Jardin de Fleurs'da (günümüzde Çiçek Pasajı'nın bulunduğu yer) açtı. Ancak bu şube 1870'deki büyük Beyoğlu yangınında tamamen yok oldu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN