Arama

Paris'i İstanbul'a bağlayan efsane tren

Paris’i İstanbul’a bağlayan efsane tren

Casus Mata Hari'den romancı Agatha Christie'ye, Bulgar Kralı Ferdinand'dan Fransız Cumhurbaşkanı Paul Dechanel'e edebiyatçılar, casuslar, diplomatlar, zenginler, siyasetçiler, asilzadeler Avrupa'nın kültür başkenti Paris'ten "şarkın incisi" İstanbul'a Orient Express'le geldiler.

Paris’i İstanbul’a bağlayan efsane tren

İngiliz polisiye yazarı Agatha Christie'nin, "Şark Ekpresinde Cinayet" romanının, 1929'da İstanbul'a 70 km mesafede bu trende işlenen gerçek bir cinayetten esinlendiği, trenin en ünlü yolcularından biri olduğu ve Pera Palas'ta kaldığı biliniyor. Christie'nin yine bu trende geçen bir de kısa hikâyesi bulunuyor: "İstediğin her şeye sahip misin?" Dünyanın en ünlü kurgusal casusu James Bond da trenin yolcularından biri oldu. Ünlü casus romanı serisinin yazarı Ian Fleming, "Rusya'dan Sevgilerle" macerasında Bond'u Orient Express'e bindirdi.Dünyanın en ünlü kurgusal casusu James Bond da trenin yolcularından biri oldu. Ünlü casus romanı serisinin yazarı Ian Fleming, "Rusya'dan Sevgilerle" macerasında Bond'u Orient Express'e bindirdi.

Paris’i İstanbul’a bağlayan efsane tren

Portekiz asıllı ABD'li oyun yazarı, şair ve ressam John Dos Passos 1921´de, Orient Express isimli kitabında, trenin son durağı olan İstanbul'dan başlayan Doğu seyahatini anlattı. Amerikalı romancı Graham Greene ünlü romanı "Stamboul Train"de konuyu Doğu Ekspresi etrafından detaylandırır. Roman 1934'te Orient Express adıyla beyazperdeye aktarıldı.

Paris’i İstanbul’a bağlayan efsane tren

Ünlü yönetmen Alfred Hitchcock'un, kötü hava koşulları nedeniyle yolda kalan bir tren ve diğer yolcuların bir türlü anımsayamadığı genç bir kadının hikâyesini anlattığı 'kaybolan kadın' filmi 1938'de Orient Ekspres'te çekildi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN