Arama

Piyadenin geçemediği Giden Gelmez Dağları

Anadolu'nun dört bir yanını çevreleyen dağlar, büyüklükleriyle kudretin simgesi olmuştur. Bazıları ise coğrafi özelliklerinden dolayı yüzyıllar boyunca halk arasında efsanelere konu olmuştur. Bu efsanelerden biri Giden Gelmez Dağları'na aittir. Sarp kayalıkları dolayısıyla kulaktan kulağa yayılan hikâyeleri, nesillerdir duyanlarda tedirginlik ve ürperti uyandırır. Giden Gelmez Dağları aynı zamanda Harita Genel Komutanlığı tarafından 1945 yılında yayınlanan bir haritada "Piyade Geçmez" olarak adlandırılmıştır.

  • 9
  • 10
Giden Gelmez Dağları'ndaki son çoban: Hüseyin
Giden Gelmez Dağları’ndaki son çoban: Hüseyin

◾ Günümüzde hala Giden Gelmez Dağları'nda yaşamını sürdüren son çoban Hüseyin buradaki hayatıyla ilgili 2023 yılında bir röportaj verdi. 1967 yılında dünyaya gelen Hüseyin, ömrü boyunca 45 yılı aşkın süre, Giden Gelmez Dağları'nda çobanlık yaptığını dile getirdi.

◾ Bilhassa dağlardaki tehlikeye dikkat çeken Hüseyin, buralarda hayatta kalmak için kişinin bitkileri ve hatta taşları dahi tanımasının gerekliliğini vurguladı. Örnek vermek gerekirse, yalnızca mağaraların ağızlarında yetişen bir bitki türü mevcut. Bu bitki, mağaraların boşluklarının görünmesini engelleyerek insanlar için ciddi hayati tehlike oluşturur. Geçmiş yıllarda bitkiyi tanımayarak mağara boşluklarında metrelerce aşağıya düşerek hayatını kaybeden insanlar olduğuna değinen Hüseyin, kendisinin babası ve dedesinin öğütleri sayesinde bu tuzaklara düşmediğini söyledi.

  • 10
  • 10
Çocuk Düşen Taş
Çocuk Düşen Taş

◾ Çoban Hüseyin'in eşi Yeter, Giden Gelmez Dağları ile ilgili başka bir efsaneyi de anlattı. Rivayetlere göre yıllar önce çevre köylerden birinde bir çocuk dağlarda düşerek hayatını kaybetmiş. Bir süre sonra çocuğu bulan köylüler buraya Çocuk Düşen Taş demeye başlamışlar. O gün bugündür çocuğun düştüğü yerde geceleri ışık yandığı anlatılır.

Yüksek dağların ardı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN