Arama

Prof. Dr. Teoman Duralı vefat etti! Teoman Duralı eserleri, Teoman Duralı sözleri...

Ülkemizin yetiştirdiği en saygın ilim insanlarından, kıymetli yazarımız Prof. Dr. Teoman Duralı hocamız 6 Aralık 2021'de, 74 yaşındayken vefat etti. Duralı'nın naaşı, bugün (7 Aralık 2021) Fatih Camisi'nde ikindi vaktinde kılınacak cenaze namazının ardından Aşiyan Mezarlığı'ndaki aile kabristanına defnedilecek.Felsefe denilince akla gelen ilk isimlerden biriydi. Hem Türkiye'de hem de dünyada gerçekleştirdiği çalışmalarla, verdiği derslerle, kaleme aldığı kitaplarla ve katıldığı seminerlerle felsefeyi ve İslam felsefesini en iyi şekilde anlattı, geniş kitlelere sevdirdi. Fikriyat olarak Teoman Duralı'ya Allah'tan rahmet, ailesi ve sevenlerine baş sağlığı diliyoruz.

  • 14
  • 17
Prof. Dr. Teoman Duralı: Öyle Geçer Ki Zaman
Prof. Dr. Teoman Duralı: Öyle Geçer Ki Zaman

📌 Öyle Geçer ki Zaman, Teoman Duralı'nın yaşamına adeta bir ayna tutuyor.

Duralı'nın biyografisini ilmek ilmek kaleme alan bu eser, bugüne dek gezip gördüğü yerler, okuyup araştırdığı konular üzerinden capcanlı ayrıntılar, sarih ve berrak bir zihin örneği sergiliyor.

Zonguldak'ta geçen çocukluk yıllarından dayısı ile ettikleri muhabbetlere, hiçbir zaman sevemediği okul yıllarından dile olan merakına, Norveç'te kaptanlık hayalinden Kapalıçarşı'da geçen çalışma faslına kadar birçok hikâye ve olayın yanında Duralı'nın kendine özgü üslubuyla Türk siyasetine damgasını vurmuş siyasetçilerle ilgili tespitler ve akademik ortama dair değiniler...

Ali Değermenci'nin gerçekleştirdiği söyleşi ile kitapseverlerle buluşan Teoman Duralı Kitabı, okuyucusunu bir filozofun yerel ve evrensel dünyanın kültür atlasındaki devriâlemine ortak ediyor.

Eserden alıntı:

"Solcu olmadığımiçin beni de çok yargılamışlardır. "Sen okumuş yazmış, iyi bir aileden gelme birisin, nasıl olur da solcu, komunist filan değilsin" diye. Türkiye'nin en geçerakca mesleği solculuktu bir dönem. Yer edinmek istiyorsanız, solcu olmanız gerekiyordu. Gençsiniz, bir hanım kızın gözünemi girmek istiyorsunuz, "ben komunistim" diyecektiniz."

Kitabı okumak ve incelemek için tıklayın

  • 15
  • 17
Prof. Dr. Teoman Duralı: Hayatın Anatomisi
Prof. Dr. Teoman Duralı: Hayatın Anatomisi

📌 Hayatın Anatomisi: Canlılar Bilimi Felsefesi - Evrim ve Ötesi başlıklı bu kitap, felsefe-bilim sisteminin ortaya çıkışı, onun belirli vasıflarına ilişkin örnek oluşturan insanın canlılar dünyasındaki yerini, kültür alemine geçişini irdeliyor.

Kitabın eğildiği bu sorunlar, canlılar bilimi dışında kalan bölümlerde, biyoloji-ötesi şeklinde nitelenebilecek olan kısımlarda detaylı olarak açıklanıyor ve ana savı oluşturan yaşama ile hayat'ın kesiştiği yerleri okuyucuya gösteriyor.

Eserden alıntı:

"İnsanlar, göğün değişen durumlarına, oluşlara, kısacası tüm kâinata hayretle baktılar. İşte, bu hayret, şu hayran bırakan oluşlar, felsefe yapma gereğini doğurdu."

Kitabı okumak ve incelemek için tıklayın

  • 16
  • 17
Prof. Dr. Teoman Duralı: Felsefe-Bilimin Doğuşu
Prof. Dr. Teoman Duralı: Felsefe-Bilimin Doğuşu

📌 Evrim sorunu, Aristoteles'in döneminden günümüze kadar birçok açıdan tartışılmış; yeni bilgiler ve yorumlar ortaya atılmıştır.

Bununla beraber, tartışma tam olarak sonuçlanmış değildir. Teoman Duralı bu eserinde "Aristo'da canlılar ve bilim sorunu"nu ele alarak 2 bin yıldır tartışılan konuya bir temel oluşturuyor.

Eserden alıntı:

"Eflâtun, hem dini mistiklerin hem de felsefenin, dolayısıyla bilimin fışkırdığı suyun başıdır. Hayatın bu iki yüce vechesi onun nazarında zıtlık hâlinde değildir. Tam tersine, Kutsal Bütünlüğün (Kosmos) birbirini tamamlayan iki aslî görünümüdürler. Bu iki görünümden birini kendisine esas alıp onu temelde kutsallıkdışı düzlemde işleyerek sistemli yapıya kavuşturan Eflâtun'un Akademiadaki seçkin öğrencisi Aristoteles'tir. Onun kendine esas aldığı görünüm felsefedir. Bunu o, hocasının tutumundan farklı bir tavırla biçimsel ve şematik (mantık) tarzda geliştirerek dar mesleki anlamdaki felsefeyi oluşturup buradan bilimi türetmiştir."

Kitabı okumak ve incelemek için tıklayın

  • 17
  • 17
Prof. Dr. Teoman Duralı: Omurgasızlaştırılmış Türklük
Prof. Dr. Teoman Duralı: Omurgasızlaştırılmış Türklük

📌 Kudreti geçmişteki gücünden kaynaklanıp İslam medeniyeti çerçevesinde serpilip yeşermiş Osmanlı Türk kimliğini taşıyan bir milletiz.

Tarihi kültürümüzün karşılığını hiçbir zaman Ortaçağ Hristıyan ve Batı Avrupa medeniyetlerinde bulmamışız. Tarihi Osmanlı Türklüğünün doğal devamı olup Batı Avrupa camiasında yer almayan çağımızın Türklüğü, tekrar manevi değerlere temellenmiş bir adil iktisat düzeni oluşturarak millî toplum devletini meydana getirmek zorundadır.

Teoman Duralı, Omurgasızlaştırılmış Türklük kitabında bunun yolunun, medeniyetin eğitim-öğretim, siyaset, iktisat ile askerlik cephelerinden giriştiği amansız saldırılara karşı koyma iradesinden geçtiğini savunuyor.

Eserden alıntı:

"Dilsiz düşünülemez —ve tabîî ki, duygulanılamaz. Hâfızaya dilce kaydolunmuş yaşantıların, yeni karşılaşmalarda uyandırılarak işe koşulmaları da yine dille olur. O hâlde hayat, dille kâimdir. Dilse, hep hatırlamalar dizisi ve çağrışımlar silsilesidir. Hangi karşılaşmaya hâfızadaki ne çeşit unsurun karşılık oluşturabileceğini hatırlayıp düşünerek bilmek, bilinçtir. Bu yolla 'benim'in boyutlarını tayîn etme yetisi, özbilinçtir. Gerek birey gerekse toplum olarak özbilince mâlik olmak hayatîdir. Özbilincin yitirilmesi, şu hâlde, ölüm olmasa bile —zirâ dirimsel faaliyetler devâm ediyordur—, mevttir —artık; varlığımın yahut varolduğumun bilincinde değilim zirâ."

Kitabı okumak ve incelemek için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN