Arama

Ramazan Bayramı’nda nereye gidelim, ne okuyalım, hangi filmi izleyelim?

"Fikriyat ile ne görelim, ne okuyalım, nereye gidelim?" başlığı altında Ramazan Bayramı'nda değerlendirebileceğiniz birbirinden kıymetli tavsiyeleri sizlerle buluşturuyoruz. Kültür ve medeniyet tarihimize yakından bakmak için dünyanın en zengin İslam sanat koleksiyonuna sahip müzeye gidebilir, Peygamber Efendimizin (SAV) hayatını okuyarak kendi yaşamınızı gözden geçirebilirsiniz. Ya da bayram akşamında sevdiklerinizle film izleyerek kaliteli vakit geçirebilirsiniz. Gelin tavsiye listesinde neler var, yakından bakalım.

◾Müzede muhafaza edilen kutsal emanetler bunlarla sınırlı değil. Peygamber Efendimizin (SAV) Miraç hadisesinde bastığı kayaya nakşolan mübarek ayak izi de sergilenmektedir.

◾ Müzeyi ziyaret etmeden önce bu videoyu izlemeniz sizler için faydalı olacaktır👇

  • 7
  • 10
Ne okuyalım - Necip Fazıl / Çöle İnen Nur
Ne okuyalım - Necip Fazıl / Çöle İnen Nur

◾ Bir Müslüman, Peygamber Efendimizin (SAV) hayatının örnekliğinde en doğru ve güzel yaşama kavuşur. Nitekim Kur'an-ı Kerim'de "Allah'ı çokça ananlar için hiç şüphe yok ki, Resûlullah'ta güzel bir örneklik vardır" buyrulmuştur. Bu nedenle de siyer kitapları, devamlı okunması gereken kitapların başında yer alır.

◾ Necip Fazıl Kısakürek'in kaleme aldığı Çöle İnen Nur kitabı da söz konusu siyer kitaplarından biridir. Ancak alışılmış siyer kitaplarından farklı bir üslubu vardır.

◾ Eserin takdiminde bu farklılık şöyle ifade edilir:

"Tefsir, hadîs, siyer ve nakil olarak en emin kaynaklardan devşirili ve kaynaklarını tek tek göstermek tasasından uzak bu eser, 'Başlangıç' yazısında da belirtildiği gibi, sadece iman sahiplerine hitap edici, hiçbir aklî teftiş, tespit ve ispat gayretine düşmeyici, mutlak 'doğru' üzerine hissî ve teessürî bir çatı kurucu ve eğer bir kıymeti varsa onu bu noktada toplayıcı bir denemedir; ve akla verdiği pay, onu bazı noktalarda yine akılla iptal etmekten ibarettir. Bu bir ilim değil, sanat eseridir ve ilmin içini ve dışını tahkik selâhiyetinde olmadığı mukaddes kapıya ancak, inanmış ve teslim olmuş sanat tavriyle sokulmaktan başka çare yoktur. "

Eseri incelemek ve satın almak için tıklayın

  • 8
  • 10
Hangi filmi izleyelim - Söğüt Ağacı
Hangi filmi izleyelim - Söğüt Ağacı

Orijinal İsmi: Beed-e Majnoon
Yapımı: 2005 – İran
Tür: Dram
Süre: 96 dakika
Yönetmen: Mecid Mecidi
Senarist: Mecid Mecidi , Fouad Nahas , Nasser Hashemzadeh
Oyuncular: Fouad Nahas, Reza Naji, Mahmoud Behraznia, Parviz Parastui

Söğüt Ağacı filminin konusu:

◾ Söğüt Ağacı, yönetmenliğini Majid Majidi'nin yaptığı 2005 yapımı İran filmidir. Çocukken havai fişek kazasında gözlerini kaybeden Yusuf, 45 yaşında evli, bir çocuk babası ve üniversitede edebiyat profesörüdür. 37 yıl sonra ameliyat olur ve gözleri görmeye başlar. Nitekim artık hiçbir şey eski gibi değildir.

  • 9
  • 10
Hangi bayram geleneğini öğrenelim -Arife Tahtı
Hangi bayram geleneğini öğrenelim -Arife Tahtı

◾ İçimizi huzurla kaplayan bayramlar, Osmanlı döneminde de önemli bir yere sahipti. Sarayda özel hazırlıklar yapılır, ihtişamlı bir şekilde kutlanırdı.

◾ Padişahların bayram merasiminde kullandığı ve "Arife tahtı" adı verilen özel bir tahtı bulunur, o gün için hazineden çıkarılarak Bâbüssaâde'nin önüne taşınırdı. Dönemin zarafetini yansıtan "Arife tahtı" saray törenlerinin temelini oluştururdu.

  • 10
  • 10

◾ İkindi namazından çıktıktan sonra padişah, bu tahta gelip otururdu. Bayramlaşma, saray ahalisi ve Enderunlular arasında gerçekleşirdi. Bu program akşam namazına kadar sürerdi.

◾ Bayram törenlerinde, 30 kadar baltacı (saray görevlisi) sedef kakmalı Arife tahtını Topkapı Sarayı'nın üçüncü kapısı olan Bâbüssaâde'nin önündeki sütunların arasına koyardı. Bayramlaşma bittiğinde taht, hazineye teslim edilirdi.

Bayram merasimlerinin temeli: Arife tahtı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN