Ramazan rotaları: Süleymaniye
On bir ayın sultanı Ramazan ile bütünleşen bazı şehirler, semtler ve mekanlar bulunur. Bunlardan biri İstanbul'un yedi tepesinden biri olan Beyazıt'tır. Bu konumdaki Süleymaniye Camii ve çevresinde yer alan eserler, bilhassa Ramazan ayında gezilmeli, görülmeli ve maneviyatından istifade edilmelidir. Haydi gelin, bu güzide semte doğru yolculuğa çıkalım...
Giriş Tarihi: 16.04.2023
16:10
Güncelleme Tarihi: 16.04.2023
16:12
📍HİLYE-İ ŞERİF VE TESBİH MÜZESİ
Süleymaniye Camii'nin aşağısında yer alan Hilye-i Şerif ve Tesbih Müzesi'ni muhakkak görmelisiniz
🔹 Osmanlı döneminde medrese olara kullanılan Süleymaniye'deki tarihi yapı, 2015 yılında restore edilerek Hilye-i Şerif ve Tesbih Müzesi olarak açılmıştır.
🔹 III.Murad'a saltanatı süresinde üç dönem sadrazamlık yapan Macar asıllı Siyavuş Paşa, II. Selim'in en küçük kızı olan Fatma Sultan ile evlenmiş, Fatma Sultan'ın doğum yaparken ölmesi üzerine onun adına bugün müze olan medreseyi inşa ettirmiştir.
📍 MEDRESEDEN MÜZEYE
🔹 16. yüzyıldan kalma eser, tesbih müzesine dönüşmesiyle yeniden hayat bulmuştur. Peygamber Efendimize (SAV) fiziksel özellikleri, güzel ahlakı, tavrı ve hareketlerinin yazılı anlatıldığı Hilye-i Şerif'in en nadide, en özel eserlerini bünyesinde barındırmaktadır.
🔹 Burası dünyada Hilye-i Şerif ve tesbihlerin bir arada yer aldığı ilk ve tek müzedir. Müzede Türk sanatçıları dışında İran, Suriye, Irak ve Afganistanlı hat sanatçılarının da eserlerinin yanında Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü sahibi Mehmet Çebi'nin kişisel tesbih koleksiyonundan seçtiği 500 kadar hepsi birebirinden güzel tesbihler sergilenmektedir.
Hilye ne demek? Sözlükte "ziynet, süs, yüz ve ruh güzelliği" gibi manalara gelmektedir.
İstanbul'un fethinden sonra inşa edilen ilk hamam
📍 KİLİSEDEN CAMİYE: KALENDERHANE CAMİİ
Süleymaniye'ye oldukça yakın olan ve kiliseden çevrilme bu güzide yapıyı ziyaret etmeniz gereken diğer eserlerden biri.
🔹 Kalenderhane Camii, İstanbul'un Beyazıt semtinin Vezneciler bölgesinde yer almaktadır. 12. yüzyıldan kalma bir kilise olan bu yapı, Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'u fethetmesinin ardından camiye çevrilir.
🔹 Bozdağan Su Kemeri'nin hemen yanındaki cami, gerçekleştirilen kazılar sonucu yalnızca Bizans döneminde kalma bir kilise değil aslında bir manastır olduğu sonucuna da ulaşılmıştır.
🔹 Fatih Sultan Mehmed İstanbul'u fethettiğinde bölgede yaşayan halkın ibadetlerini rahat bir şekilde yerine getirebilmesi adına kiliseleri camiye çevirir.
🔹 Bunlardan biri olan Kalenderhane Camii ise Fatih Sultan Mehmed'in selatin vakıflarından olup İstanbul kuşatmasında hizmet ve gayretlerinden ötürü bizzat sultan tarafından Kalenderilere tahsis edilmiştir.
İhtişam kokan rayiha: Gül Camii