Arama

Rauf Paşa Konağı'nın hikayesi

İstanbul, geçmişten günümüze kültür başkenti olarak anılan ve kabul edilen güzide bir şehrimizdi. Osmanlı döneminde her mahalle estetik yönden kuvvetliydi. Ama farklı vasıfları ile öne çıkardı. Daha çok devlet erkanının ve basın çevrelerinin bulunduğu Cağaloğlu'nda bulunan ve mimarisiyle oldukça dikkat çeken Rauf Paşa Konağı'nın ise önemli bir hikayesi vardı. İşte, Rauf Paşa Konağı'nın hikayesi...

  • 5
  • 10
TANZİMAT DÖNEMİ
TANZİMAT DÖNEMİ

Rauf Mehmed Paşa, Rıfat Paşa'nın oğluydu. O da babasının izinden gitmiş ve Tanzimat döneminin önemli bürokratlarından biri haline gelmişti.

◼ Fakat Rauf Paşa da bir gün ölünce konak, oğlu Sadık Paşa'ya miras kaldı. Sadık Paşa ise ne babası ne de dedesi gibi ileri görüşlü değildi.

Tanzimat dönemi nedir?

Tanzimat, Osmanlı İmparatorluğu'nda 1839 yılında Tanzimat Fermanı olarak bilinen Gülhane Hatt-ı Şerifi'nin okunmasıyla başlayan modernleşmenin adıdır.

Osmanlı'nın ilim yuvası: İstanbul Darülfünun

  • 6
  • 10
SAİD PAŞA KİMDİR
SAİD PAŞA KİMDİR

◼ Bu tarihi konağı yok pahasına, Tütün (Reji) İdaresi'ne satacakken Sadrazam Said Paşa'nın müdahalesi ile pazarlık iptal edilir. Çünkü Said Paşa, bu alım-satımı sakıncalı bulmaktadır.

◼ Yönetimin merkezi konumunda, çok stratejik bir mevki olan Bâbıâli'nin hemen dibinde olan konak, Tütün İdaresi'ne satılması bölgede birçok değişikliği de beraberinde getirecekti.

Said Paşa kimdir?

Osmanlı başvekili ve sadrazamı olan Said Paşa, 1838 ile 1914 yılları arasında yaşamıştı.

  • 7
  • 10
REJİ İDARESİ
REJİ İDARESİ

◼ Tüm bunların yanında, Bâbıâli'nin çevresinde gereksiz bir kalabalık oluşacak ve bölgenin demografik yapısını tamamen değiştirecekti.

◼ Sonuç olarak Said Paşa, Avrupalıları hükmetin merkezine girmesine izin vermiş olacaktı. Reji İdaresi'nde birçok yabancı çalışıyordu ve işte, asıl bu kabul edilebilir bir durum değildi.

İstanbul'un fethinden sonra inşa edilen ilk hamam

  • 8
  • 10
SULTAN II. ABDÜLHAMİD
SULTAN II. ABDÜLHAMİD

Said Paşa, konak ile ilgili gelişmeleri Sultan II. Abdülhamid'e bildirdi ve konağın Reji'nin teklif ettiği miktara devlet tarafından satın alınmasını talep etti.

◼ Padişah 13 Haziran 1885 tarihin, sadrazamının teklifini onayladı ve Rauf Paşa Konağı 10 bin altın liraya satın aldı. Ardından Bâbıâli'nin bir parçası haline gelen Rauf Paşa Konağı hemen restorasyona tâbi tutuldu.

  • 9
  • 10
RAUF PAŞA KONAĞININ MİMARİSİ
RAUF PAŞA KONAĞININ MİMARİSİ

◼ Konak, 6064 metre arsa üzerine yaklaşık 1.000 metrekare olarak inşa edilmişti ve toplamda 37 odası bulunuyordu. Rauf Paşa Konağı'nın mevkisi, sağlamlığı ve planı oldukça başarılıydı.

Kagir üç katlı yapıya sonradan birçok ekleme yapıldığı için özgün halinden birçok şey kaybetmişti. Çünkü ne kadar iyi niyetli de olsa yapı esasını yitirmişti.

İhmal edilmiş hazine: Osmanlı mimarisi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN