Arama

Ravza-i Mutahhara’nın duvarlarını hüsn-i hat ile süsleyen Osmanlı sanatkarı

Mescid-i Nebevi'nin içindeki Ravza-i Mutahhara'nın hat yazılarının, bir Osmanlı hattatı tarafından meşk edildiğini biliyor muydunuz? Peki, onun kaleminden çıkan bu eserin 2 bin metrelik uzunluğu ile dünya üzerinde "bir camide kuşak biçiminde bulunan en uzun yazıyı" oluşturduğunu?

  • 11
  • 12
SULTAN ABDÜLMECİD'İN HATLARI
SULTAN ABDÜLMECİD’İN HATLARI

Osmanlı tarihinde iz bırakan hükümdarlardan biriydi Sultan Abdülmecid. Babasının yolundan giderek modernleşmenin temellerini atmış; ancak geleneğe olan bağlılığını hiçbir zaman yitirmemişti.

🔸 Doğu ve batıyı her alanda sentezleyen Abdülmecid, sanatta da bu bakış açısını sürdürmüş; hem batı resim sanatıyla, hem de geleneksel hüsn-i hatla ilgilenmişti.

🔸 Ortaya koyduğu eserlerle, Osmanlı'nın en iyi ilk üç "hattat padişah"ından biri olarak anılmış, döneminde inşa edilen pek çok caminin levhası onun elinden çıkmıştı…

"Sultan Abdülmecid'in hatları" adlı haberimizi okumak için tıklayın.

  • 12
  • 12
SULTAN MAHMUD'UN HATLARI
SULTAN MAHMUD’UN HATLARI

Osmanlı tarihinde iz bırakan hükümdarların başında gelen bir isimdi Sultan II. Mahmud. Devlet-i Aliyye'de modernleşmenin temellerini atmış; ancak geleneğe olan bağlılığını hiçbir zaman yitirmemişti.

🔸 İyi bir tahsil gören II. Mahmud, güzel sanatlara ilgi duymuş; hüsn-i hat alanında henüz şehzadelik yıllarında icazet almıştı.

🔸 Osmanlı'nın en iyi ilk üç "hattat padişah"ından biri olarak anılan Sultan Mahmud, kendisinden sonra hükümdar olan oğlu Sultan Abdülmecid'in de kendi izinden gelmesini sağlayacaktı…

"Sultan Mahmud'un hatları" adlı haberimizi okumak için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN