Ravza-i Mutahhara’nın duvarlarını hüsn-i hat ile süsleyen Osmanlı sanatkarı
Mescid-i Nebevi'nin içindeki Ravza-i Mutahhara'nın hat yazılarının, bir Osmanlı hattatı tarafından meşk edildiğini biliyor muydunuz? Peki, onun kaleminden çıkan bu eserin 2 bin metrelik uzunluğu ile dünya üzerinde "bir camide kuşak biçiminde bulunan en uzun yazıyı" oluşturduğunu?
Giriş Tarihi: 28.01.2019
13:04
Güncelleme Tarihi: 10.03.2021
11:05
HALKTAN ALDIĞI DESTEKLE ÇALIŞMALARINI TAMAMLADI
Sultan Abdülmecid tarafından yapılan değerlendirme ile kendisine verilen bu görev karşılığında Abdullah Zühdî Efendi, 7500 kuruş maaş ve üçüncü rütbeden Mecidî Nişanı ile ödüllendirildi.
🔸 Bu görevi ifa etmek üzere gittiği Medine'de üç yılı aşkın süre kaldıysa da, 1861'de yaşanan saltanat değişikliği nedeniyle inşaat işi durdurulduğundan, yazıları tamamlayamadı.
🔸 Hükümete yapılan müracaatlardan da sonuç çıkmayınca, inşaat nâzırı Üryânîzâde Ahmed Es'ad Efendi ile birlikte bir kampanya başlatarak, halktan aldıkları yardımlarla inşaatı ikmal ettiler.
🔸 Bu arada bizzat sultan tarafından tahsis edilen maaşı da kesilmişti.
Hattat Abdullah Zühdî Efendi'nin meşk ettiği celi sülüs levha.
"De ki: Hamdolsun Allah'a, selâm olsun seçkin kıldığı kullarına."
Neml Suresi, 59
NEDEN ‘MISIR HATTATI’ UNVANI İLE TANINDI?
Maaşın yeniden tahsisi ile ilgili olarak yaptığı görüşmelerden bir sonuç alamayınca Mısır'a giderek Hıdîv İsmâil Paşa'nın himayesine girdi.
🔸 "Mısır Hattatı" unvanı ile dini ve resmî yapıların yazılarını yazar, mekteplerde verilen hüsn-i hat derslerine nezaret ederdi.
Hattat Abdullah Zühdî Efendi'nin meşk ettiği nesih, sülüs hat.
VIDEO
“HÜSN-İ HATTA BİR ÜSTAD-I KAMİL”
1879'da Mısır'da vefat ettiğinde, İmam-ı Şâfi'î Türbesi'nin yakınındaki kabristana defnedilmiş olan Abdullah Zühdî Efendi hakkında İbnülemin şunları yazmıştı:
"Kadıasker Mustafa İzzet Efendi'nin diğer tilmizleri gibi en değerli hattatlardandır. Hattın intizâm ve insicâmında, istifde mehâret-i kâmile ibrâz eden bir üstâd-ı kâmildir. Karakalem resimde, litografya ve fotografyada da mâhir idi."
Hattat Abdullah Zühdî Efendi'nin meşk ettiği sülüs hat.
MISIR BANKNOTLARINI O YAZDI
Abdullah Zühdî Efendi'nin 19'uncu yüzyılda hat sanatının Mısır'da yayılıp sevilmesi hususunda büyük gayretleri olmuştu.
🔸 Resmî daireler için değişik yazılar ve cami levhalarını hatta Mısır banknotlarını da o yazmıştı.
Hattat Abdullah Zühdî Efendi'nin meşk ettiği celi sülüs levha.
"Ben, benim de rabbim, sizin de rabbiniz olan Allah'a dayandım."
Hûd Suresi, 56
SULTAN ABDÜLMECİD'İN HATLARI
Osmanlı tarihinde iz bırakan hükümdarlardan biriydi Sultan Abdülmecid. Babasının yolundan giderek modernleşmenin temellerini atmış; ancak geleneğe olan bağlılığını hiçbir zaman yitirmemişti.
🔸 Doğu ve batıyı her alanda sentezleyen Abdülmecid, sanatta da bu bakış açısını sürdürmüş; hem batı resim sanatıyla, hem de geleneksel hüsn-i hatla ilgilenmişti.
🔸 Ortaya koyduğu eserlerle, Osmanlı'nın en iyi ilk üç "hattat padişah" ından biri olarak anılmış, döneminde inşa edilen pek çok caminin levhası onun elinden çıkmıştı…
"Sultan Abdülmecid'in hatları" adlı haberimizi okumak için tıklayın.