Rusya'da İslam'ın ilk meşalesi: Galiye Medresesi
Türk dünyasında birbirinden kıymetli pek çok medrese kurulmuştur. Bunlardan biri de Ufa'daki Galiye Medresesi... Burada yetişen Müslüman aydınlar; şair, yazar ve o yüzyılın politikacılar , Türk- İslam düşüncesine uygun olarak kural ve kaidelerine göre kendi millet ve halklarını en güçlü şekilde kalemleri ile savunurlar.
Giriş Tarihi: 15.05.2023
15:52
Güncelleme Tarihi: 12.04.2024
15:47
Sesli dinlemek için tıklayınız.
UFA'DA BİR MEDRESE
🔸 Rusya sınırları içinde kalan kurumlarından biri, iç işlerinde özgür bir cumhuriyet olan Başkurdistan'ın başkenti Ufa'da yer almaktadır.
🔸 Dünyamızın en kuzeyinde Tataristan Cumhuriyeti'ne komşu Başkurdistan, tüm engellere rağmen ilim yuvasını kurar ve dünyaca ünlü bilim insanlarını yetiştirir.
Yüzyıllardır devam eden Çin zulmü
RUSYA'NIN İLK İSLAM MEDRESESİ
🔸 Ufa'daki bu medrese; Kazak Türkü Mağcan Cumabayoğlu, Kırgız Türkü İşenali, Tatar Türkü Ziyaeddin gibi İslam ve Türk birliği için önemli alimlerin yetişmesini sağlar.
🔸 Galiye ya da Galiya olarak bilinen bu medrese, günümüze kadar ulaşır ve "Rusya'nın içindeki ilk İslam Medresesi" olma şerefine erişir.
21. YÜZYIL MEDRESELERİ
🔸 Rusya'da Galiye Medresesi dışında Hüseyniye, Rasuliyye, Muhammediye gibi medreseler, 21. yüzyılda adından çokça söz ettirir ve döneme damga vurur.
🔸 Müslüman aydınlar; şair, yazar ve o yüzyılın siyasetçileri , Türk- İslam düşüncesine uygun olarak kural ve kaidelerine göre kendi millet ve halklarını en güçlü şekilde kalemleri ile savunurlar.
Uzaktaki kardeşimiz: Mağcan Cumabayoğlu
YASAKLAR DÖNEMİNDEN MEDRESELER ÇAĞINA
🔸 1917 yılında Rusya'da yaşanan Bolşevik İhtilali ile birlikte İslam medreseleri yasaklanır, seksenli yılların sonuna doğru Müslümanların ilim ve bilim faaliyetleri devam eder.
🔸 Fakat Miri Arab yani Buhara Medresesi, Sovyetler Birliği döneminde tüm baskı ve yasaklara rağmen gizli de olsa devam eder ve İslam sancağını gelecek nesillere ulaştırmak için ellerinden geldiğince büyük bir mücadele örneği sergilerler.
UFA'DA İLK MEDRESE İZNİ
🔸 1989 senesine gelindiğinde Rusya'da yaşayan Müslüman Türklerin temsilcisi olarak Tacuddin , Kremlin Sarayı'na medrese mevzunu konuşmak için gider.
🔸 SSCB'nin kararı ile Başkurdistan'ın başkenti Ufa'da Rızaeddin b. Fahruddin'in adını taşıyan bir ilim yuvasının kurulmasına müsaade edilir.
Rızaeddin b. Fahruddin kimdir?
Tam adıyla Rızaeddin bin Fahreddin bin Seyfeddin eş-Şirdanî, Tatar müftü, tarihçi. Ceditçi ve reformcu fikirleriyle bilinmektedir.
II. Abdülhamid'in Çin'deki mührü: Hamidiye Üniversitesi