Sahaf ve kitap üzerine bir sohbet
Kitaplar, bir medeniyetin en büyük taşıyıcılarıdır. Geçmişten günümüze uygarlıkları hem geliştirmiş hem de değiştirmişlerdir. Toplumların ufkunu açan bu yazılı hazineler, sahaflar tarafından gün yüzüne çıkartılır. Özellikle de yayıncılık sektörünün zor süreçlerden geçtiği dönemde sahaflar önemli rol üstlenmişlerdir.
Giriş Tarihi: 03.08.2022
15:06
Güncelleme Tarihi: 03.08.2022
23:52
Kitapçı ile sahaf arasındaki fark
➡ Programda kitapçılığın geldiği noktaya değinen Bali, "Artık sahafların yaptığı kitap sohbetleri yavaş yavaş sona eriyor. Kitap müzayedeleri ve satışları internet üzerinden yapılmaya başlandı. Sahaflık mahiyet değiştiriyor. Kitap evleri internetten satış karşısında Amerika'da tutunamadı ve battı" dedi.
➡ Kitapçı ile sahaf arasındaki ayrımı ise şöyle açıkladı:
"Yeni kitap satan kişi kitapçıdır. Sahaf, eski kitap satan, nadir kitap satan kişidir. Sahafların içinde de bir tartışma var. 'Sahaf mı demek lazım, ikinci el kitapçı mı demek lazım?' türünden bir düşünce."
🔶 Bali, sahaflığın ilmi bir yanının olduğunu şu örnekle dile getirdi:
"Sokakta tezgah açan kitapçılardan Edgard Allan Poe'nin 1. baskısını buluyor ve bu kitap 40 bin dolar. İşte burada bilgi sahibi olmak devreye giriyor."
Programın tamamını izlemek için tıklayınız
🔶 Bali, bir sahafta neler aranması gerektiğini de şöyle anlattı:
"İdeal bir sahafın öncelikle genel bir kitap kültürü olması lazım. Tek çeşit bir kitaptan ziyade genel olarak kitap bilgisinin zihninde yer etmesi gerek."
➡ İsmail Güleç , yaptığı bir alıntıyla bir sahafta şu üç şeyin olması gerektiğini ifade etti:
"Bol para, bol vakit, bol yer. Bol parası gerekiyor çünkü peş peşe iki insanın kütüphanesi düştü hemen alabilmesi lazım. Aldığınız kitapları koymak için yeriniz olacak. Bir de bol zamanı olacak. Çünkü üç bin tane kitap alıyor, o üç bin kitabı tasnif edecek."
➡ Güleç , iyi bir kitabın özelliklerini ise şöyle saydı:
"Basılacak kitap basılmaya değer olmalı. İkincisi, çalışma özgün olacak. Yayınevinin kendine has bir tarzının olması lazım. Tıpkı üniversitelerin koyduğu yazım kuralları gibi. Dizinsiz kitap olmayacak. Belli bir formda olması gerek. Göze hoş, okunaklı ve okuru yormayacak şekilde olmalı. Kitap kapağı içinde taşıdığı konuyu gösterir olmalı."
Fikriyat'tan mutlaka okunması gereken kitap listesi
➡ Yurtdışına kitap kaçırma konusunun da konuşulduğu programda, Bali konuya şöyle açıklık getirdi:
"İki türlü durum var. Biri, adam ticari bir şekilde parasını veriyor, faturasını kesiyor yolluyorsunuz. Ama bu yazma eserse, Kur'an ise Kültür Bakanlığı'ndan izin alarak satılması gerekiyor. Kaçırılan eserler var. Sadece kitap değil, seccade, çini gibi eserler de kaçırılıyor. Kültür Bakanlığı'nda bu kaçırma olaylarıyla ilgilenen bir birim var. Tespit edildiğinde geri almak için mücadele ediyor."
➡ "Yayıncılık nereye doğru gidiyor?" sorusuna: "İstek üzerine kitaplar basılmaya başlanacak. Dijital baskı yönüne doğru evriliyor ve biz de artık dijital basıyoruz. Binden fazla satamayan kitapları dijital basmak zorundasınız. Herkes şu an bu yöne doğru gidiyor" diyerek cevap verdi.
Herkesin hayatında en az bir kere okuması gereken kitaplar