Şairler şehri Şiraz hakkında tarihi bilgiler
Tarihin en eski kentleri arasında yer alan İran'ın Şiraz şehri, Şeyh Sadi ve Hafız-ı Şirazi gibi büyük şairlere de ev sahipliği yaptı. İran'da Fars eyaletinin yönetim merkezi olan Şiraz şehri, gülleri, İrem bağları, tarihi çarşıları, camileri, kaleleri ve kral mezarları ile İran'ın en fazla turist çeken şehirlerinden biri olma özelliğine sahip. İşte Şiraz'a dair tarihi bilgiler…
Giriş Tarihi: 04.11.2019
15:00
Güncelleme Tarihi: 04.11.2019
15:21
Yahya Kemal Beyatlı 'Rindlerin Ölümü'
Türk edebiyatında, Yahya Kemal Beyatlı 'Rindlerin Ölümü' adlı şiirinde şehirden ve onun gizemli güzelliğinden bahseder.
"Hafız'ın kabri olan bahçede bir gül varmış Yeniden her gün açarmış kanayan rengiyle, Gece, bülbül ağaran vakte kadar ağlarmış Eski Şiraz'ı hayal ettiren âhengiyle. Ölüm âsude bahar ülkesidir bir rinde; Gönlü her yerde buhurdan gibi yıllarca tüter. Ve serin serviler altında kalan kabrinde Her seher bir gül açar, her gece bir bülbül öter."
Şiraz, ülkenin nispeten ıssız sayılabilecek bir bölgesinde yer almasından dolayı önemli ve işlek yollara sahip değildir. 65, 67 ve 87 numaralı karayolları şehirden geçmektedir.
Şehrin havalimanı vardır. THY İstanbul-Şiraz arasında direkt seferler yapmaktadır. Başkent Tahran'dan Şiraz'a karayoluyla ulaşım zor ve yorucu olmakla birlikte, havayoluyla bu mesafe 1 saat 20 dakika sürmektedir.
Şehirdeki önemli tarihi eserler:
Persepolis Kerim Han Kalesi (Arg-e Kerim Han) Vekil Camii (Mescid-i Vekil) ve Hammâm-ı Vekil Şah-e Çerağ Türbesi Kur'an Kapısı (Dervaz-e Kur'an) Vekil Pazarı (Bâzâr-ı Vekil) Hâfıziye (Hâfız'ın kabri) Sa'di'nin Türbesi İrem Bahçesi (Bağ-ı İrem) Kamran Parkı, Huld-i Berin Parkı, Bessat Parkı Milli Park
Bağ-ı Cennet Bağ-ı Cihannüma Bag-ı Dilgüşa Fars Tarih Müzesi Şiraz Belediye Meydanı ve Azadi Anıtı Şiraz Üniversite Camii Doğal Tarih ve Teknoloji Müzesi Zendiye Müzesi Afifabad Askeri Müzesi Ali İbni Hamza Türbesi Cami-i Atik Han Medresesi Seyyid Alaaddin Hüseyin Türbesi