Arama

Şairler şehri Şiraz hakkında tarihi bilgiler

Tarihin en eski kentleri arasında yer alan İran'ın Şiraz şehri, Şeyh Sadi ve Hafız-ı Şirazi gibi büyük şairlere de ev sahipliği yaptı. İran'da Fars eyaletinin yönetim merkezi olan Şiraz şehri, gülleri, İrem bağları, tarihi çarşıları, camileri, kaleleri ve kral mezarları ile İran'ın en fazla turist çeken şehirlerinden biri olma özelliğine sahip. İşte Şiraz'a dair tarihi bilgiler…

  • 3
  • 21
Büyük şairlere ev sahipliği yaptı
Büyük şairlere ev sahipliği yaptı

Kentin, Bostan ve Gülistan eserlerinin sahibi Şeyh Sadi ve Hafız-ı Şirazi gibi büyük şairlere ev sahipliği yaptığı da biliniyor. İran'a özgü bağ ve bahçelerin en meşhur olanı İrem Bağı da Şiraz'da bulunuyor. İrem Bağı, bahçe düzeni açısından yer yer Selçuklulardan kalıntılar taşıyor. İçerisinde halka açık olmayan bir sarayı da olan bahçe, bugün Şiraz Üniversitesi'nin Botanik Bahçesi olarak kullanılıyor.

  • 4
  • 21
Şiraz şehri nerede?
Şiraz şehri nerede?

Şiraz şehri, etrafını Zağros dağ silsilesinin çevrelediği 1.480 metre rakımlı bir plato üzerinde yer alır. Bu plato içinde yerleşime müsait alanların az olması nedeniyle İran'ın gelişmiş bölgelerinden uzakta bulunan şehir başkente 927 km. ve en yakınındaki liman olan Buşehr'e 287 km. uzaklıktadır. Saraylar, hamamlar ve lokal insanların günlük yaşantılarını gözlemleyebileceğiniz çarşılar burada görmeniz gereken başlıca yerler arasında geliyor. Şiraz'a bir seyahat planınız varsa bahar ve sonbahar dönemlerinde gelmelisiniz. İklim olarak yaz ayları sıcak ve kurak geçiyor.

  • 5
  • 21
Şiraz şehri tarihi
Şiraz şehri tarihi

Abbasîler döneminde 255 (869) yılında Saffârîler'in (Doğu İran'da Sîstan bölgesinde hüküm süren bir İslâm hânedanı) hâkimiyetine giren Şiraz bu hanedanın merkezi oldu. Cengiz Han ve Timur ordularının istilalarından ve yıkımlarından zarar görmedi. Moğol ve Timur dönemlerinde şehir çok gelişti. Hatta o dönemlerde İslam medeniyetinin en gelişmiş şehriydi. Yine bu dönemde şehirde kültürel hayat çok ilerlemiş özellikle edebiyat ve mimarlık zirve yapmıştı. Edebiyat alanında Şeyh Sadi Şirazi ve Hâfız bu dönemde yetişti. Şirazlı mimarlar gerek İran'da gerekse diğer doğu şehirlerinde önemli eserler verdi.

  • 6
  • 21
Kerim Han şehre önemli eserler kazandırdı
Kerim Han şehre önemli eserler kazandırdı

Şehir 1750 yılında Zend hanedanı zamanında İran'ın başkenti oldu. Zend hükümdarlarından Kerim Han şehre önemli eserler kazandırdı. Kerim Han'ın yaptırdığı eserler arasında en önemlisi kraliyet alanı olarak kullanılan 'Arg-e Kerim Han' (Kerim Han kalesi)'dir. Vekil Camii de müthiş işlemeleriyle Kerim Han'ın unvanını taşır. Ayrıca İran'ın en güzel kapalı çarşısı Şiraz'daki Vekil Pazarı'dır.

  • 7
  • 21
Şiraz'ın tarihindeki en kötü zamanı
Şiraz’ın tarihindeki en kötü zamanı

Şehir 1789'da Kaçarların hakimiyetine girdi. Şiraz'ın tarihindeki en kötü zamanını da Kaçar hanedanı zamanında yaşamıştır. Kaçarların başkenti Tahran'a taşımasıyla önemini kaybetmiş, Kerim Han'ın şehre kazandırdığı pek çok eser talan edilmiştir. Şiraz bu dönemde Buşehr (İran'da bir şehir) limanına giden ticaret yolu üzerinde bulunması avantajıyla hiç değilse ticari önemini korusa da 1930 yılında yeni yapılan demiryolunun şehirden geçmemesi ile bu özelliğini de kaybetmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN