Şairler şehri Şiraz hakkında tarihi bilgiler
Tarihin en eski kentleri arasında yer alan İran'ın Şiraz şehri, Şeyh Sadi ve Hafız-ı Şirazi gibi büyük şairlere de ev sahipliği yaptı. İran'da Fars eyaletinin yönetim merkezi olan Şiraz şehri, gülleri, İrem bağları, tarihi çarşıları, camileri, kaleleri ve kral mezarları ile İran'ın en fazla turist çeken şehirlerinden biri olma özelliğine sahip. İşte Şiraz'a dair tarihi bilgiler…
Giriş Tarihi: 04.11.2019
15:00
Güncelleme Tarihi: 04.11.2019
15:21
Abbasîler döneminde 255 (869) yılında Saffârîler'in (Doğu İran'da Sîstan bölgesinde hüküm süren bir İslâm hânedanı) hâkimiyetine giren Şiraz bu hanedanın merkezi oldu. Cengiz Han ve Timur ordularının istilalarından ve yıkımlarından zarar görmedi. Moğol ve Timur dönemlerinde şehir çok gelişti. Hatta o dönemlerde İslam medeniyetinin en gelişmiş şehriydi. Yine bu dönemde şehirde kültürel hayat çok ilerlemiş özellikle edebiyat ve mimarlık zirve yapmıştı. Edebiyat alanında Şeyh Sadi Şirazi ve Hâfız bu dönemde yetişti. Şirazlı mimarlar gerek İran'da gerekse diğer doğu şehirlerinde önemli eserler verdi.
Kerim Han şehre önemli eserler kazandırdı
Şehir 1750 yılında Zend hanedanı zamanında İran'ın başkenti oldu . Zend hükümdarlarından Kerim Han şehre önemli eserler kazandırdı. Kerim Han'ın yaptırdığı eserler arasında en önemlisi kraliyet alanı olarak kullanılan 'Arg-e Kerim Han' (Kerim Han kalesi )'dir. Vekil Camii de müthiş işlemeleriyle Kerim Han'ın unvanını taşır. Ayrıca İran'ın en güzel kapalı çarşısı Şiraz'daki Vekil Pazarı'dır .
Şiraz'ın tarihindeki en kötü zamanı
Şehir 1789'da Kaçarların hakimiyetine girdi. Şiraz'ın tarihindeki en kötü zamanını da Kaçar hanedanı zamanında yaşamıştır. Kaçarların başkenti Tahran'a taşımasıyla önemini kaybetmiş, Kerim Han'ın şehre kazandırdığı pek çok eser talan edilmiştir. Şiraz bu dönemde Buşehr (İran'da bir şehir) limanına giden ticaret yolu üzerinde bulunması avantajıyla hiç değilse ticari önemini korusa da 1930 yılında yeni yapılan demiryolunun şehirden geçmemesi ile bu özelliğini de kaybetmiştir.
Şiraz’daki mimari eserler
Şiraz'daki mimari eserler arasında Câmi-i Atîk (281/894), Mescid-i Nev (Mescid-i Şühedâ, Mescid-i Atâbek, 615/1218), Mescid-i Sultânî (Mescid-i Vekîl, 1187/1773), Mescid-i Nasîrülmülk (1293/1876), Kerim Han Zend Kalesi (Erg-i Kerim Han), Bâzâr-ı Vekîl, Hamâm-ı Vekîl, Hâfız-ı Şîrâzî ve Sa'dî-yi Şîrâzî'nin türbeleri anılabilir.
Şehrin tabii güzelliğini yansıtan yerler
İrem, Afîfâbâd ve Dilgüşâ bahçeleri şehrin tabii güzelliğini yansıtan yerlerdir. Şiraz'da yetişen birçok devlet adamı, âlim, şair, edip ve sanatkâr İran kültür ve medeniyetinin gelişmesinde önemli rol oynamıştır. Bunlar arasında Bündâr b. Hüseyin, İbn Hafîf Kûhî-i Şîrâzî, Ebû İshak eş-Şîrâzî, Mecdüddîn-i Hemger, Rûzbihân-ı Baklî, Sa'dî-i Şîrâzî, Molla Sadrâ, Kutbüddîn-i Şîrâzî, Vassâf, Zerkûb-i Şîrâzî, Hâfız-ı Şîrâzî, Bushâk, Örfî-i Şîrâzî, Bâbâ Figānî ve Abdî Beg sayılabilir.