Arama

Şairler şehri Şiraz hakkında tarihi bilgiler

Tarihin en eski kentleri arasında yer alan İran'ın Şiraz şehri, Şeyh Sadi ve Hafız-ı Şirazi gibi büyük şairlere de ev sahipliği yaptı. İran'da Fars eyaletinin yönetim merkezi olan Şiraz şehri, gülleri, İrem bağları, tarihi çarşıları, camileri, kaleleri ve kral mezarları ile İran'ın en fazla turist çeken şehirlerinden biri olma özelliğine sahip. İşte Şiraz'a dair tarihi bilgiler…

  • 6
  • 21
Kerim Han şehre önemli eserler kazandırdı
Kerim Han şehre önemli eserler kazandırdı

Şehir 1750 yılında Zend hanedanı zamanında İran'ın başkenti oldu. Zend hükümdarlarından Kerim Han şehre önemli eserler kazandırdı. Kerim Han'ın yaptırdığı eserler arasında en önemlisi kraliyet alanı olarak kullanılan 'Arg-e Kerim Han' (Kerim Han kalesi)'dir. Vekil Camii de müthiş işlemeleriyle Kerim Han'ın unvanını taşır. Ayrıca İran'ın en güzel kapalı çarşısı Şiraz'daki Vekil Pazarı'dır.

  • 7
  • 21
Şiraz'ın tarihindeki en kötü zamanı
Şiraz’ın tarihindeki en kötü zamanı

Şehir 1789'da Kaçarların hakimiyetine girdi. Şiraz'ın tarihindeki en kötü zamanını da Kaçar hanedanı zamanında yaşamıştır. Kaçarların başkenti Tahran'a taşımasıyla önemini kaybetmiş, Kerim Han'ın şehre kazandırdığı pek çok eser talan edilmiştir. Şiraz bu dönemde Buşehr (İran'da bir şehir) limanına giden ticaret yolu üzerinde bulunması avantajıyla hiç değilse ticari önemini korusa da 1930 yılında yeni yapılan demiryolunun şehirden geçmemesi ile bu özelliğini de kaybetmiştir.

  • 8
  • 21
Şiraz’daki mimari eserler
Şiraz’daki mimari eserler

Şiraz'daki mimari eserler arasında Câmi-i Atîk (281/894), Mescid-i Nev (Mescid-i Şühedâ, Mescid-i Atâbek, 615/1218), Mescid-i Sultânî (Mescid-i Vekîl, 1187/1773), Mescid-i Nasîrülmülk (1293/1876), Kerim Han Zend Kalesi (Erg-i Kerim Han), Bâzâr-ı Vekîl, Hamâm-ı Vekîl, Hâfız-ı Şîrâzî ve Sa'dî-yi Şîrâzî'nin türbeleri anılabilir.

  • 9
  • 21
Şehrin tabii güzelliğini yansıtan yerler
Şehrin tabii güzelliğini yansıtan yerler

İrem, Afîfâbâd ve Dilgüşâ bahçeleri şehrin tabii güzelliğini yansıtan yerlerdir. Şiraz'da yetişen birçok devlet adamı, âlim, şair, edip ve sanatkâr İran kültür ve medeniyetinin gelişmesinde önemli rol oynamıştır. Bunlar arasında Bündâr b. Hüseyin, İbn Hafîf Kûhî-i Şîrâzî, Ebû İshak eş-Şîrâzî, Mecdüddîn-i Hemger, Rûzbihân-ı Baklî, Sa'dî-i Şîrâzî, Molla Sadrâ, Kutbüddîn-i Şîrâzî, Vassâf, Zerkûb-i Şîrâzî, Hâfız-ı Şîrâzî, Bushâk, Örfî-i Şîrâzî, Bâbâ Figānî ve Abdî Beg sayılabilir.

  • 10
  • 21
Persepolis şehri
Persepolis şehri

Tarihle iç içe geçmiş olan Şiraz'a yaklaşık 55 kilometre uzaklıktaki Persepolis, UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde yer alan antik şehirlerden biri. Pers hükümdarı 1. Darius tarafından M.Ö. 518 yılında kurulan şehrin inşasının yüz yıl boyunca sürdüğü rivayet ediliyor. Kocaman geniş karolar ile inşa edilmiş olan antik site, devasa taş kapılar ve uzun sütunları ile adeta bir açık hava müzesi. Geniş basamakların taş bloklardan oluştuğu kent, bin 300 metrekarelik bir alanı kaplıyor. Bir açık hava müzesi olarak adlandırılan yapı dünyaca tanınmış özellikleri ile her yıl binlerce turistin akınına uğruyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN