Sakura ve çam ağaçları neyi simgeler?
Japonların "hayatın mucizesi" dedikleri, meyve vermeyen bir kiraz ağacı olan sakura , Türkiye'nin en önemli sağlık merkezlerinden biri olmaya aday gösterilen hastanenin ismi oldu. Sahip olduğu birçok özelliğinin yanı sıra adıyla da dikkat çeken Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, hayatı simgeleyen ağaçları ile hastalara moral ve şifa kaynağı olacak. Peki, nedir bu sakura? Neyi ifade eder? Sağlık merkezine neden bu isim verilmiş olabilir? Çam ve sakura ağaçları ile geçmişte başlayan Türk-Japon dostluğuna dair kısa kısa bilgiler derledik.
Giriş Tarihi: 24.05.2020
07:54
Güncelleme Tarihi: 24.05.2020
08:54
Japonların "hayat mucizesi" sakura
Japonların "hayatın mucizesi" dedikleri, meyve vermeyen bir kiraz ağacı olan sakura , Japon kültüründe büyük bir öneme sahip olmasının yanı sıra ülkenin de ulusal simgelerinden biri …
Bahar renkleri ile bezenen İstanbul koruları
Sakura çiçekleri Japonya'da baharın müjdecisi olurken, genel olarak yaşam döngüsünün bir temsili olarak da görülür. Japonlar için oldukça önemli olan bu ağacın çiçekleri mart ayının son haftası ile nisanın ilk haftası açar. Japonya'da bu dönem kutsal sayılır. Öyle ki hava durumundan sonra bir de "Sakura Durumu" verilir.
Sakuralar çok yavaş bir şekilde açarlar ancak çok hızlı bir şekilde dökülürler. Böylece hem hayatın başlangıcını hem de kaçınılamaz sonunu simgelerler.
Mevsimlere yenilmeyen ağaç: Çam
Çam ismi de Türkiye'yi sembolize etmek üzere hastane tabelasındaki yerini aldı. Çam, pinaceae (çamgiller) familyasından pinus cinsinden orman ağaçlarını içeren iğne yapraklı türlere verilen isim.
Erdoğan'ın; "Çam çok sağlıklıdır, kalıcıdır. Onun için mevsim koşulu diye bir şey yok. Dört mevsim diridir." sözleriyle bahsettiği ağaç, sonbaharda da yapraklarını dökmüyor.
İstanbul tarihine damga vuran 11 çiçek motifi
Çam, Pinaceae (çamgiller) familyasından Pinus cinsinden orman ağaçlarını içeren iğne yapraklı türlere verilen isimdir.
Sonbaharda yaprak dökmeyen ve iğne yapraklı bir ağaç türü olan çam, soğuğa ve kuraklığa karşı dayanıklıdır. Bu durum onu her yerde yetişebilecek bir ağaç yapıyor. Türkiye'deki en yaygın tür olan çam ağacı, güçlü yapısı ve dört mevsim yeşil kalabilmesiyle uzun yaşamı sembolize ediyor.
Dünyada100'e yakın türü olmasına rağmen, Türkiye'de 5 çam türü bulunur.
Türkiye'de hepsinin kısa sürgünleri iki yapraklı olan beş çam türü vardır; sarıçam, karaçam, Halep çamı, kızılçam ve fıstık çamı. Ayrıca çamlar sonbaharda yapraklarını dökmezler.
Ülkemizin tüm coğrafi bölgelerinde bulunmakta olup, her mevsim yeşil kalırlar. Çam ağaçları; reçine ve çam sakızı elde edilmesinde, kağıt hamurunda, kontrplak yapımında, yakacak ve inşaatlık kereste olarak kullanılır.
Çam ağacı rahatsız edildiğinde veya aşırı ısındığında güçlü bir çam kokusu bırakır.