Arama

Sanat eserine dönüştürülen kuru yapraklar

Adana'da üniversite yıllarından itibaren geleneksel Türk el sanatlarıyla ilgilenen, kağıt, ahşap ve metal oymacılığı yapan İsmail Erdem, kuru yaprakların üzerine hat yazıları, hayvan figürleri ve çeşitli motifler işliyor. Oldukça zor ve meşakatli olan yaprak oymacılığı sayesinde yapraklar, doğada döküldükten sonra çürüyüp yeniden yaşama katkı sağlıyor.

  • 5
  • 8
SAATLER SÜREN İŞLEMLER
SAATLER SÜREN İŞLEMLER

Özellikle kauçuk, taflan, difenbahya gibi bitkilerin yapraklarını özel muamelelerle kurutup, üzerine yine farklı yöntemlerle aktardığı desenleri kretuar bıçağı yardımıyla işleyen Erdem, bıçakla oyma sırasında yaprağın nem kaybedip şeklinin bozulmaması için kimi zaman saatlerce eserin başından kalkmadan çalışıyor. Erdem, üniversite yıllarında el sanatlarıyla ilgilenirken kağıtlara desenler çizip kestiğini ve oyduğunu belirterek, farkında olmadan katı sanatını yaptığını söyledi.

  • 6
  • 8
YAPRAK OYMA İŞLEMİ NASIL GERÇEKLEŞİYOR?
YAPRAK OYMA İŞLEMİ NASIL GERÇEKLEŞİYOR?

Erdem, yaprak oymanın zor ve meşakkatli bir iş olduğunu ifade etti. Bu konuyla Türkiye'de ilgilenen pek kimse olmaması nedeniyle kendi bulduğu teknik ve tecrübelerle sanatını geliştirdiğini vurgulayan Erdem, "Yaprak, oyulmadan önce bir kıvama kadar kurutuluyor. Kuruduktan sonra desen yaprağa aktarılıyor. Daha sonra desendeki negatif olarak belirlenmiş oyulacak kısımlar oyularak, obje ortaya çıkıyor." dedi.

Erdem, yaprak oymada kullanılacak yaprağın, oyulacak kısmı tutabilmesi için özellikle lifli yaprakları tercih ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Daha çok Arap harflerini ve bizim Türklere ait olan, öz benliklerinden gelen geleneksel Türk sanatlarına ait olan motifleri kullanıyorum. Bu motiflerden ayrıca esinlenerek ortaya koyduğum desenleri de oymaktayım. Geleneksel veya modern tarzda da insanların çektiği güzel fotoğrafları oyuyorum. Tabi bu iş çok zor ve meşakkatli. Yaprağı oyduğun zaman desen bitene kadar yerinden kalkmamak lazım çünkü kestiğiniz taraf ısı çektiği için nem kaybı oluyor, o kısımda yaprak büzülüp şekil kaybedebiliyor. Yaprak oymada 'bir gün yarısı, ertesi gün kalanını çalışayım' diye bir şey yok. Oturduğunuz zaman o desen oyulana kadar yaprağın başından kalkmamanız lazım. Hiç kalkmadan 20 saat oturduğum çalışmalar mevcut.

  • 8
  • 8
YAPRAĞIN YAŞAM DÖNGÜSÜ FARKLILAŞIYOR
YAPRAĞIN YAŞAM DÖNGÜSÜ FARKLILAŞIYOR

Erdem, yaprakların doğada döküldükten sonra çürüyüp yeniden yaşama katkı verdiğine dikkati çekti.

Kendi sanatında ise yaprağın normal döngüsünün değiştiğine değinen Erdem, "Şu yaprağa baktığımızda tefekkür etmemek elde değil. Bu yaprağın kuruması bu kıvama gelmesi...Yaprak ağaçtan düşüyor bu da Allah'ın bir hikmeti. Bir yaprağın ağaçta durmasına neler vesile olur? O yaprağın dalında yeşermesinde, yere düşmesinde ne etkili olur, tüm bunları insan düşünüyor. Biz de Allah'ın yarattığı bu yaprağı alıyoruz Allah'ın kelamını, yarattığı başka şeyleri üzerine işlemiş oluyoruz." diye konuştu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN