Sanat tarihinin en büyük hırsızlığı
Leonardo da Vinci'nin ünlü eseri Mona Lisa, Louvre Müzesi'nden çalındığında takvimler 20 Ağustos 1911'i gösteriyordu. Tablonun çalınmasıyla ilgili gözaltına alınan isimlerden biri de ünlü ressam Pablo Picasso'ydu. Peki, Picasso, Mona Lisa tablosunu gerçekten çalmış mıydı? Çaldıysa neden hapse atılmadı? Eğer iddialar doğru değilse adı neden davaya karıştı? Sizler için, sanat tarihinin en trajik hikayelerinden birini derledik.
Giriş Tarihi: 01.08.2019
10:48
Güncelleme Tarihi: 27.01.2022
13:30
Bu kötü suçlamalar ve halkın tepkisi üzerine Picasso yerel bir gazetede heykellerin geri verileceğini duyurdu. Picasso adının gizli kalmasını rica etti, fakat biri ismini polise verdi. Sorgulamadan sonra polis, Picasso'nun Mona Lisa'nın hırsızı hakkında bir şey bilmediğine karar verdi.
Vincenzo Perugia adlı bir İtalyan, resmi İtalya'nın Floransa şehrindeki Uffizi Galerisi'ne 100.000 dolara satmaya çalışıyordu. "Resmi yurtsever bir İtalyan olduğundan ötürü çaldığını" iddia etti. Ünlü bir İtalyan'ın eserinin Fransa'da tutulmasını düşünemiyordu. Hırsız Perugia'nın farkına varamadığı, Mona Lisa'nın İtalya'da yapıldığı ancak Leonardo'nun resmi alıp Fransa'ya Kral 1. Francis'e 4000 altına satmaya götürdüğüydü.
MONA LISA TABLOSU NEREDE?
Saatte ortalama 1.500 kişinin ziyaret ettiği, insanlık tarihinin en başarılı tablosu olarak kabul edilen Mona Lisa, Leonardo da Vinci'nin "atmosferik perspektif" uygulayarak çizdiği tablolarından biridir. Mona Lisa tablosu şu anda, Fransa'nın başkenti Paris'te yer alan Louvre Müzesi'nde sergilenmektedir.
LOUVRE MÜZESİ'NE NASIL GİDİLİR?
Louvre Müzesi'ndeki tüm eserlere bir dakikanızı ayıracak olursanız, müzeyi gezip bitirmeniz tam bir yılınızı alır. Müzeye giriş, 18 yaş altındakiler, Avrupa Birliği vatandaşı olanlar ya da Avrupa Birliği ülkelerinde oturma izni olan 18-25 arasındaki kişiler için ücretsizdir.
P aris uçak biletlerini öğrenmek için tıklayın…
SİGORTALANMAYACAK KADAR DEĞERLİ BİR ESER
Leonardo da Vinci'nin, resmettiği kişinin gerçek ismi Lisa Gherardini'dir.
Bu tablonun herhangi bir sigortası yok. Çünkü eserin sigortalanamayacak kadar kadar değerli görülmesidir.
Yüz tanımada kullanılan sistemlere göre Mona Lisa'nın yüzü %83 mutlu, %9 bıkkın içinde, %6 korkmuş, %2 ise sinirli mimiklere sahip.
Pascal Cotte tarafından yapılan çalışmalarda, Mona Lisa'nın kaş ve kirpiklerinin de olduğu ancak yapılan restorasyon çalışmalarında bunların silindiği belirtilmiştir.