Arama

Sanat Zehirlenmesi: Stendhal Sendromu

Uzun yıllar insanoğlunun en büyük motivasyon kaynağı ve duygularını en iyi ifade etme yolu olan sanat, kendisine ilgi duyan bazı insanları büyük tesiri altına alır. Yaşanan derin etki, 19. yüzyılda farklı bir boyut kazanır ve sanatseverleri Stendhal Sendromu'na sürükler. Peki, bu sendrom nasıl ortaya çıktı?

FLORANSA SENDROMU

◾ Bir psikosomatik bozukluk olan Stendhal Sendromu, herhangi bir eserin karşısında aniden artan nabza, baş dönmesine ve hatta baygınlıklara sebebiyet verir.

◾ İtalyan Rönesans'ın başkenti Floransa'yı gezen sanatseverlerin saydığımız belirtileri yaşadıkları ve hastanelik oldukları bilinir. Bundan ötürü bu rahatsızlık "Floransa Sendromu" ismiyle de anılır.

Floransa nerede?

İtalyanın büyüleyici bir şehri olan Floransa, ülkenin batısında yer alır. Kuzey İtalya'daki Toskana Bölgesi'nin başkentidir.

Rönesans ne demek?

Rönesans ifadesi, Orta Çağ Avrupasının 15. ve 16. yüzyıllar arasındaki tarihsel dönemini temsil eder.

Sanatın İslam ile buluşması

AŞIRI DUYGULANMA VE TATLI YORGUNLUK

◾ Yaşanan bu değişik hal, İtalyan Sanat Araştırmaları Merkezi'nin de dikkatini çeker. Bir psikolog ve teknik uzmanlarla bu sendrom araştırılmaya başlanır. Öncelikle Floransa'daki Medici Riccardi Sarayı'nı ziyaret eden kişiler gözlemlenir.

◾ Saraya gelenlerin yüz kasları gevşer, göz bebekleri küçülür, kalp atışları ile nefes alıp vermelerinde ciddi bir artış meydana gelir. Gördükleri fresk ve tablolarla adeta büyülenen insanlar yaşadıklarını "aşırı duygulanma ve tatlı yorgunluk" olarak yorumlar.

Medici Riccardi Sarayı nerede?

İtalyanın Floransa şehrine bulunan Medici Riccardi Sarayı, bir Rönesans eseridir. Saray, Michelozzo di Bartolomeo tarafından tasarlanır ve Medici ailesinin, Cosimo de' Medici için 1445 ve 1460 yılları arasında inşa edilir.

STENDHAL ADIYLA ANILMASI

Fransız yazar Stendhal'in sanat zehirlenmesine yakalanmasıyla birlikte sendrom, bu isimle anılmaya başlanır. Olay, 19. yüzyılın başlarında Floransa'da bulunan Uffizi Galerisi'nde gerçekleşir.

◾ Fransız yazar, galerideki eserler karşısında o kadar büyük estetik ve duygusal deneyim yaşamıştır ki kalp atışları artmış, baş dönmesi ve bayılma gibi semptomlar göstermiştir.

Uffizi Galerisi

İtalya'nın en önemli ve en çok ziyaret edilen müzelerinden biri olmanın yanı sıra dünyanın en büyük ve en ünlü müzelerinden biri Uffizi Galerisi'dir. Bilhassa İtalyan Rönesansı dönemine ait önemli eserler burada sergilenir.

Küçük Albert Deneyi ve Davranışsal Psikolojinin Temelleri

SENDROMA YAKALANDIĞI O DAKİKALAR

Stendhal mahlasıyla bilinen Marie-Henri Beyle deneyimlediği bu durum için "ciddi manada kendinden geçtiğini adeta hayatının gözleri önünden çekildiği" hissini yaşadığını söyler ve açıklamaya şöyle devam eder:

"Floransa'da olmaktan, o muhteşem insanların mezarında dolaşmaktan dolayı kendimden geçmiştim. Bu yüce güzelliğin düşüncesi beni avuçları içine almıştı. Bir an ilahi hislere gömüldüm. O an her şey ruhuma sahicilikle hitap etmeye başladı. Ah, keşke unutabilsem. Kalbim hızla atmaya başlamıştı. Hayat gözlerimin önünden çekilmişti. Yürürken yere yuvarlanıp gitmekten korktum."

Stendhal kimdir?

Stendhal mahlasını kullanan Marie-Henri Beyle, Fransız realist yazardır. Fransa ve İtalya'da yaşamış, yazarlık, askerlik ve diplomatlık yapmıştır.

BELİRTİLERİ NELER?

◾ Sendromun; baş dönmesi, sersemlik hissi, kalp atışlarının hızlanması, terleme, titreme, mide bulantısı, kusma, aşırı heyecan, duygusal çöküntü ve halüsinasyonlar görme gibi belli başlı belirtileri vardır.

◾ Bu semptomlar 1989 senesinde Floransa'daki Santa Maria Nuova Hastanesi'nde gözlemlenir. Kentteki müze ve galerilerden ambulansla hastaneye getirilen 100'ün üstünde acil vaka vardır. Bulgulardan ötürü sanat zehirlenmesi olarak yorumlanır. O dönem hastanede çalışan Psikiyatrist Graziella Magherini, yaşanan bu olayı psikiyatrik bir bozukluk olarak tanımlar.

Psikoloji sözlüğü

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN