Sanat Zehirlenmesi: Stendhal Sendromu
Uzun yıllar insanoğlunun en büyük motivasyon kaynağı ve duygularını en iyi ifade etme yolu olan sanat, kendisine ilgi duyan bazı insanları büyük tesiri altına alır. Yaşanan derin etki, 19. yüzyılda farklı bir boyut kazanır ve sanatseverleri Stendhal Sendromu'na sürükler. Peki, bu sendrom nasıl ortaya çıktı?
Giriş Tarihi: 07.01.2024
14:01
Güncelleme Tarihi: 08.01.2024
09:13
KİMLER YAKALANIYOR?
◾ İlk defa 19. yüzyılın başında başlayan sanat zehirlenmesi 20. ve 21. yüzyıllarda da kendini gösterir. Psikolojide "hiperkültüremi " olarak bilinen bu rahatsızlık, daha çok farklı kültürlerdeki sanat eserlerini gezen insanlarda görülür .
◾ Bu bulgular dünyanın başka yerlerinden gelerek farklı kültürleri tanımak isteyen turistlerde rastlanır. Fakat bu turistlerin fiziksel yorgunluğunun bir sonucu olduğunu düşünen psikologlar da vardır.
TEŞHİSİ
◾ Rahatsızlık genellikle Floransa, Vatikan veya Louvre gibi sanat eserleri ile ünlü bölgeleri ziyaret eden turistlerce sıkça görüldüğünden, bu tür geziler sona erdiğinde insanlar genellikle normal davranışlarına ve hayatlarına geri dönerler.
◾ Çoğu insan bu tür semptomların teşhisi veya tedavisi için bir doktora başvurmayı düşünmez. Başvuranlara ise teşhis konması için psikolojik test yapılır.
Kendimize değer vermeyi nasıl öğreniriz?
FİLMLERE VE KİTAPLARA KONU OLDU
◾ Kısacası Stendhal Sendromu ; kişinin eğitim seviyesi, entelektüel birikimi veya bilgi düzeyinden bağımsız olarak herkesin yaşayabileceği bir hastalıktır.
◾ İnsanların genel olarak güzelliğe ve estetiğe karşı olan hisleri ve takdir etme duyguları ortak bir ilgiye sahip olduğunundan bu tarz sendromları ortaya çıkabilir. Öyle ki bu denli ilginç bir hikayesi olan rahatsızlık; filmlere, kitaplara ve dizilere konu olmuştur.