Arama

Sanatçıların çizimleriyle Filistin

Sanatçılar, tarihi olay ve toplumların yaşadığı durumları yapıtlarına aktarır. Bu nedenle, yıllardır İsrail işgalinde yaşamaya çalışan Filistinlilerin de sesi olur. Birçok illüstrasyon sanatçısı, ressam ve grafik tasarımcı; karikatür, çizim ve illüstrasyonlarla İsrail zulmünü resmeder.

KIRMIZI BALONLARLA UÇAN FİLİSTİNLİ ÇOCUKLAR

🔸 Cloudofmoods isimli bir topluluk, sosyal medya platformu üzerinden gülen Filistinli çocukların kırmızı balonlara tutunarak gökyüzüne uçtuğu bir illüstrasyon serisi paylaşır. Kırmızı balonlarla uçan çocuklar, Filistin'in ve burada yaşam mücadelesi veren çocukların özgürlüğe kavuştuğu tasvir edilir.

🔸 Oldukça dikkat çeken gönderide, "Filistin Meleklerine... Artık ne diyeceğimi gerçekten bilmiyorum. Mücadele bitmedi. Eviniz özgürlüğe kavuşacak. İnanç her zaman kazanacak ve Filistin kazanacak." ifadesi yer alır.

Sosyal medyada Filistin içerikleri neden kısıtlanıyor?

ELİNE İSMİNİ YAZAN ÇOCUK

🔸 İsrail'in 17 Ekim'deki El-Ehli Bapsit Hastanesi'nde yaptığı soykırımda yüzlerce kişi hayatını yaralanır ve kaybeder. Ayrıca saldırı sonrasında yaşamını yitirenlerin bazılarının kimliği tespit edilemedi. Bu nedenle Gazzeliler, vurulmaları durumunda kolaylıkla tanınmaları için çocukların ellerine ve kollarına isimlerini yazmaya başlar.

🔸 Grafik tasarımcısı Maryam Maash, Gazzeli çocukların İşgalci İsrail zulmü nedeniyle yaşadığı elim hadiseyi sanatıyla dünyaya duyurmak ister. Filistinli bir çocuğun bombardıman sonrasında kimliğinin tespit edilebilmesi için eline ismini ve kimlik bilgisini yazdığı fotoğraftan esinlenerek resim çizer. Eserini, "Özgür Filistin" mesajıyla sosyal medyada paylaşır.

CESET PARÇALARINI ELİNDEKİ TORBADA TAŞIYAN BABA

🔸 İşgalci İsrail'in 17 Ekim'de El-Ehli Bapsit Hastanesi'ne düzenlediği saldırı sonucu yüzlerce çocuk hayatını kaybetti. Yaşananlara dair paylaşılan görüntüler içler acısı iken soykırımın sembolü halini alan bir görüntü paylaşıldı. Vahşeti gözler önüne seren görselde, elindeki poşetlerde çocuğunun cesetinden kalan parçaları taşıyan bir baba görülüyor.

🔸 Çekya'nın başkenti Prag'da yaşayan illüstrasyon sanatçısı Fuad Alymani, yürekleri yakan görüntü üzerine ceset parçalarını elindeki torbada taşıyan babanın illüstrasyonunu yapar. Sayfasında paylaştığı görsel, eli kanlı İsrail vahşetinin boyutunu bir kez daha gösterir.

İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısına karşı Türkiye'deki protestolar

PORTAKAL AĞACINA TUTUNMUŞ KADIN

🔸 Filistinli sanatçı Sliman Mansour, yaşadığı topraklardaki İsrail zulmünü yapıtları ile dünyaya gösterir. Zeytin ve mandalina ağacına sarılmış bir kadını resmeden sanatçı, eserini "Her yerdeki Filistinliler, diasporadaki, mülteci kamplarındaki, Batı Şeria'daki, özellikle Gazze'dekiler, topraklarına sarılıyor, tarihi vatanlarına, tarihlerine, miraslarına, tek geleceklerine sarılıyor" ifadeleriyle paylaşır.

Sliman Mansour kimdir?
Filistinli sanatçılar arasında önemli bir figür olarak kabul edilen bir ressamdır . Sanatını, İsrail işgalini protesto etmek amacıyla gerçekleştirir.

İŞGALİN ORTASINDA YALNIZ ÇOCUK

🔸 Arap sanatçı Fatıma Lootah, Filistin'deki tahribat ve yıkım sahnelerini, çizdiği eserlerinde yüksek bir çığlık gibi resmeder. Ortadan kaldırılabileceği her türlü öğeyi yok eden sanatçı, yalnızca düşüncesini çerçevelemek istediği unsurları vurgular.

🔸 Sosyal paylaşım sitesinden elde ettiği görüntüyü eserine aktaran sanatçı, bu resminde yüzü kan içinde yalnız bir çocuğu çizer. Vurgulamak istediği, masum bir çocuğun kana bulanmış başı ile çaresizce duran yüz ifadesidir. Bu nedenle görüntünün arka fonunu olabildiğince silikleştirerek vermek istediği mesajın altını çizer.

Filistin'deki zulme karşı Müslüman tavrı nasıl olmalı?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN