Sebilürreşad'da çıkan haberler
Sebilürreşad, çıktığı ilk günden itibaren İttihad-ı İslâm düşüncesinin savunucusu ve milli mücadelenin destekçisi olmuştu. Hindistan'daki sinemacının Peygamber Efendimize yaptığı büyük saygısızlıktan Trablusgarb'taki mücahitlere ve hatta Afganistan'ın Japon halkına yaptığı yardıma kadar bütün İslam coğrafyasından çeşitli haberler yayınladı. İşte sizler için 7 Ramazan 1332'de Sebilürreşad'da çıkan yazıları derledik.
Giriş Tarihi: 27.07.2019
10:19
Güncelleme Tarihi: 27.07.2019
11:38
HİNDİSTAN'DA İNGİLİZ SİNEMACIDAN PEYGAMBERİMİZE BÜYÜK SAYGISIZLIK!
HİNDİSTAN
Karaçi Müslümanları ve Sinamatograf – Hindistan sevâhil-i şarkıyyesinden olan Karaçi şehrinde bir İngiliz sinamatografcısı şu son zamanlarda Fahr-i Âlem (sav) Efendimizin hayât-ı husûsiyyesine dâir tasâvîri halka göstermeye yeltenmiştir. Peygamber Efendimizi kendi zevcât-ı âliyyesiyle ne yolda muâmele ettiğini gösteren tasvirler, orada hazır bulunan Müslümanların heyecanına sebebiyet vermiştir. Müslümanlar bu gibi hilâf-ı hakikat, sırf uydurma, sümme't-tedârik olan manâzırı göstermekten sarf-ı nazar etmesini nâşirine teblîğ etmişler ise de, ihtârât-ı hayır-hâhanelerini sem'-i i'tibâra almayarak işine devam etmiştir. Sinema sâhibinin taannüdü Müslümanların daha ziyâde galeyânını mûcib olmuş ve müteâkıben âlete doğru hücûm ile onu hurduhâş ettikleri gibi, orada mevcûd olar sâir şeyleri de kırmışlardır. İş polise aks ederek, önü alınmıştır. Fakat zarar ve ziyâna uğrayan herif muhakemeye mürâcaat edip, rezaletini aleniyyete dökmüştür. Bu haberin Hindistan vilâyetine aksetmesi üzerine, her tarafta mitingler akd edilip, protestolar yağdırılmıştır. Bu keyfiyet, hâl-i hâzırda bir mes'ele şeklini alarak, bilcümle matbûât-ı İslâmiyye'yi işgal ediyor.
Sinamatograf: Görüntüleri film üzerine almaya ve göstermeye yarayan aygıt.
Sevâhil-i şarkıyye: Doğu ülkelerinin sahili
Hayât-ı husûsiyyesi: Hususi hayat, özel hayat
Tasâvîr: Tasvirler, resimler
Hilâf-ı hakikat: Gerçeğe aykırı
Sümme't-tedârik: Sonradan uydurma
Sarf-ı nazar etme: Vazgeçmek, hesâba katmamak
Nâşir: Neşreden kimse
İhtârât-ı hayır-hâh İyilik sever olan kimseye yakışacak şekilde tembihler
Taannüd: Ayak direme
İNGİLİZ KRAL MÜSLÜMANLARA NEDEN NİŞAN VERDİ?
Müslümanlara Rütbe, Nişân ve Lakab İʼtâsı – İngiliz kralının sene-i devriyye-i kuûdiyyesine tesâdüf eden günün şerefine, Hindistan vâlî-i umûmîsinin inhâsı üzerine birçok kimselere, muhtelif derecelerde rütbe, nişân ve lakab i'tâ edilmiştir. Bu miyânda Hindistan'ın müteneffizân-ı İslâmiyye'sinden yüz yetmiş kişinin taltîf edildikleri, Hindistan matbûatında okunmuştu.
İnhâ: Resmî bir daireden bir üst makama bir tayin veya terfi için yazı yazma, teklifte bulunma.
i'tâ: Verme, verilme
Miyân: aralık
Müteneffizân: Nüfuzlu, sözü geçen kimseler