Sebilürreşad'da çıkan haberler
Sebilürreşad, çıktığı ilk günden itibaren İttihad-ı İslâm düşüncesinin savunucusu ve milli mücadelenin destekçisi olmuştu. Hindistan'daki sinemacının Peygamber Efendimize yaptığı büyük saygısızlıktan Trablusgarb'taki mücahitlere ve hatta Afganistan'ın Japon halkına yaptığı yardıma kadar bütün İslam coğrafyasından çeşitli haberler yayınladı. İşte sizler için 7 Ramazan 1332'de Sebilürreşad'da çıkan yazıları derledik.
Giriş Tarihi: 27.07.2019
10:19
Güncelleme Tarihi: 27.07.2019
11:38
Sinamatograf: Görüntüleri film üzerine almaya ve göstermeye yarayan aygıt.
Sevâhil-i şarkıyye: Doğu ülkelerinin sahili
Hayât-ı husûsiyyesi: Hususi hayat, özel hayat
Tasâvîr: Tasvirler, resimler
Hilâf-ı hakikat: Gerçeğe aykırı
Sümme't-tedârik: Sonradan uydurma
Sarf-ı nazar etme: Vazgeçmek, hesâba katmamak
Nâşir: Neşreden kimse
İhtârât-ı hayır-hâh İyilik sever olan kimseye yakışacak şekilde tembihler
Taannüd: Ayak direme
İNGİLİZ KRAL MÜSLÜMANLARA NEDEN NİŞAN VERDİ?
Müslümanlara Rütbe, Nişân ve Lakab İʼtâsı – İngiliz kralının sene-i devriyye-i kuûdiyyesine tesâdüf eden günün şerefine, Hindistan vâlî-i umûmîsinin inhâsı üzerine birçok kimselere, muhtelif derecelerde rütbe, nişân ve lakab i'tâ edilmiştir. Bu miyânda Hindistan'ın müteneffizân-ı İslâmiyye'sinden yüz yetmiş kişinin taltîf edildikleri, Hindistan matbûatında okunmuştu.
İnhâ: Resmî bir daireden bir üst makama bir tayin veya terfi için yazı yazma, teklifte bulunma.
i'tâ: Verme, verilme
Miyân: aralık
Müteneffizân: Nüfuzlu, sözü geçen kimseler
Hindistan'da Kahtlık ve Buna Çare – Öteden beri Hindistan'da hüküm-fermâ olan kahtlık el-ân devam ediyor. Binlerce halk bu halden müteessir bulunmaktadır. Bir taraftan tâûn, diğer taraftan kıtlık ahâlî-i mahalliyyenin nüfusunu azaltmaktadır. Galâya dûçâr olanları ikdâr için hükûmet-i mahalliyye şu son günlerde muvakkat bir çare taharrisine mecbur olmuş ve Hindistan'da bundan sonra yapılacak şoseleri kaht-zedelere yaptırıp, o sûretle onları iâşe ve ikdâra karar vermiştir ki, bu tedbîr sayesinde hem şose yollarıyla nâfia işleri görülmüş, hem de fakir ahalinin istifâdesi te'mîn edilmiş olacaktır.