Şehirlerle özdeşleşen tarihi mekanlar: 5 şehir 5 tarihi eser
Medeniyetlerin beşiği olan ülkemizin her ilinde ayrı bir kültürel miras bizi karşılar. Bir şehri tanımak için evvela simgeleşen tarihi mekanlarına gitmeniz gerekir. Ancak bu şekilde şehrin geçmişine dokunabilir, şehirle bir temas kurabilirsiniz. Divriği Ulu Cami'nin kapısına düşen silueti görmeden Sivas'ı, Ulu Cami'deki hatlara hayran olmadan Bursa'yı tanımanız zordur. Sizler için şehirlerle özdeşleşen tarihi mekanları derledik.
Giriş Tarihi: 31.08.2020
15:24
Güncelleme Tarihi: 09.07.2023
13:17
📌 İspanya'nın Granada kentindeki İslam mimarisinin en önemli eserleri arasında yer alan El Hamra Sarayı'na benzediği için Avrupalı bilim adamlarınca ''Anadolu'nun El Hamrası'' olarak görülüyo r. Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası'nda ecdadın mimari zekâsını gözler önüne seren eşsiz bir eser olarak göze çarpıyor.
➡️ Darüşşifanın penceresini ikiye bölen denge sütunu yer alır. Yapıda bunun dışında iki adet de cami bölümündeki batı kapıya olmak üzere külliyeye toplam üç adet denge sütunu yerleştirilmiştir. Denge sütunları cami ve şifahanenin dengede olup olmadığını göstermektedir.
Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası hakkında 10 bilgi
📌 Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinde yer alan İshak Paşa Sarayı şehrin simgelerinden biridir. UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alır. Osmanlı'nın Lale Devri'nde yapılan son büyük yapısı olma özelliğini taşıyan saray, sanat tarihi yönünden oldukça kıymetlidir.
➡️ İnşasına 1685 tarihinde başlanıp tam 99 yılda tamamlanan 366 odalı İshak Paşa Sarayı, Türk taş işçiliğinin muhteşem örneklerinden birdir. Bir külliye olan İshak Paşa, Topkapı'dan sonra yapılmış sarayların en ünlüsü ve en büyüğüdür.
DÜNYANIN İLK KALORİFER SİSTEMİ
📌 Osmanlı, Fars ve Selçuklu mimari üslubunu bünyesinde toplayan bir özellik taşıyan saray, zamanın en modern ve ileri anlayışıyla yapıldı. Tarihi yapının doğu cephesi Selçuklu sanatının özelliklerini yansıtır.
➡️ İshak Paşa Sarayı, dünyadaki ilk kalorifer sistemini barındırır . Tarihi yapının her odasında taştan yapılmış ocaklar bulunur. Duvarlardaki boşluklar bütün sarayın bir merkezi sistem ile ısıtıldığını gösterir.
Tarihin soluk aldığı Osmanlı eserleri
📌Birinci Dünya Harbi'ne kadar Beyazıt Sancağı, buradan yönetildi. Çıldır Atabeklerinden Çolak Abdi Paşa tarafından yapılmaya başlansa da Küçük İshak Paşa zamanında tamamlandı.
➡️ Harem, harem odaları, aşevi, hamam, toplantı salonları, eğlence yerleri, mahkeme salonu, cami, hizmet ve oturma odaları, uşak ve seyis odaları, muhafız koğuşları, cezaevi, erzak depoları, cephanelik, tavlalar gibi bir sarayda bulunması gereken tüm bölümlere sahiptir. Bir kartal yuvasını andıran ve çevresiyle ahenk oluşturan bu muazzam yapının, anıtsal taç kapıları, haremi, selamlığı, cami ve yüzlerce odası ile görülmeye değer bir şaheserdir.
📌 Sarayın ikinci avlusundaki türbe, kesme taştan yapıldı. Bu sekizgen türbe, Selçuklu türbe mimarisi geleneğinin tipik örneği olan kümbet şeklindedir. Duvarları geometrik motiflerle süslüdür. Bu türbede Çolak Abdi Paşa, İshak Paşa ve yakınları yatar.
➡️ İshak Paşa Sarayı'nın yakınlarında görülmeye değer yerlerden biri ise meteor çukurudur. Gökyüzünden düşen dev bir göktaşının oluşturduğu çukur, etrafı çevrilerek koruma altına alınmış durumdadır.