Arama

Selçuklu sarayına açılan kapı

Tarihimizde Selçuklu dönemi sanat ve mimarinin zirve yaptığı, kendinden sonra gelen medeniyetleri etkileyen bir devirdi. Ne yazık ki o devirden günümüze az sayıda eser kalması, Selçuklu tarihinin gölgede kalmasına neden oldu. Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde açılan "Darülmülk Konya Selçuklu Sarayları" sergisi bu döneme dair ipuçlarını sanatseverlerle buluşturuyor. Gelin, Fikriyat olarak ziyaret ettiğimiz sergiye yakından bakalım.

  • 11
  • 15

💠 1071 Malazgirt Zaferi ile birlikte Anadolu topraklarına hâkim olan Selçuklular, bölgeyi mimari ve sanat alanında kalkındırdı. Bulundukları yerlere medrese, cami, darüşşifa, imaret, hamam, dergâh ve kervansaraylar yaptırarak şehirleri ihya etti.

💠 Bütün varlıklarını bu topraklara adayan Selçuklu Devleti, Anadolu'yu İslam beldesi haline getirdi. İnşa ettikleri eserlerde sanatı ve zarafeti ön plana çıkardılar.

  • 12
  • 15

💠 Türkiye Selçuklusunun başkenti olan Konya, Darülmülk olarak adlandırılırdı. Darülmülk'ün kalbi ise Selçuklu sultanlarının yaptırmış olduğu saraylar yani "devlethane"lerdi. Burası sanatın tüm alanında en üst düzey hünerlerin sergilendiği yerdi. Her alçı, seramik ve taş Selçuklu'nun hayatı anlamlandırma biçimlerini gösterirdi.

💠 Selçuklu'nun "devlethane"lerinden en önemli ve başyapıt niteliğinde olan Kubadabad Sarayı'ydı. Sultan I. Alâeddin Keykubad, bu sarayın inşası için dönemin usta mimar ve ressamları getirtti.

💠 Ünlü İslam tarihçisi İbn Bîbî, sultanın sarayın yapımıyla yakından ilgilendiğini hatta krokisini kendi çizerek odaların yerini tespit ettiğini belirtir.

  • 13
  • 15

💠 Sarayın inşa çalışmasını aynı zamanda mimar ve nakkaş olan Emîr Sâdeddin Köpek yürüttü. Emirin, burada kendisi için de küçük bir saray yaptırdığı bilinir.

💠 Emîr Sâdeddin Köpek daha sonra burada katledilmiş ve cesedi Kubadabad Sarayı'nın kale burcuna asılmıştı.

  • 14
  • 15

💠 Mermerlere Kur'an-ı Kerim'den ayetler, hadis-i şerifler, Şehnameden beyitler ve veciz sözler yazılıdır.

Bilgi notu:
Sultan I. Mesud'a kadar saraya dair bilgi bulunmaz. Ancak onun dönemiyle beraber sarayın ve şehrin ulu camisinin ilk bölümlerinin yapıldığı bilinir. II. Kılıç Arslan döneminde ise sultan, sarayın büyük bir bölümü inşa ettirdi. Ancak kazı sonucunda buranın esas olarak I. Alaeddin Keykubad döneminde şekillendiği anlaşılır.

  • 15
  • 15

💠 Selçuklu saraylarında pencere veya dolap niş köşeliklerinde süsleme öğesi olarak kullanılan kabartma tekniğiyle yapılmış alçı eserlerden 6'sı, Konya iç kalesine ait ve tek örnek olan 1203 tarihli yazılı belge niteliğindeki kitabe, Türkiye Selçuklu Sultanlarına ait 18 sikke ile 2 kurşun mühür de ilk kez sergileniyor.

Sergi, ücretsiz olarak 25 Ağustos'a kadar ziyaret edilebilecek.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN