Selçuklu sarayına açılan kapı
Tarihimizde Selçuklu dönemi sanat ve mimarinin zirve yaptığı, kendinden sonra gelen medeniyetleri etkileyen bir devirdi. Ne yazık ki o devirden günümüze az sayıda eser kalması, Selçuklu tarihinin gölgede kalmasına neden oldu. Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde açılan "Darülmülk Konya Selçuklu Sarayları " sergisi bu döneme dair ipuçlarını sanatseverlerle buluşturuyor. Gelin, Fikriyat olarak ziyaret ettiğimiz sergiye yakından bakalım.
Giriş Tarihi: 01.07.2022
14:05
Güncelleme Tarihi: 27.06.2023
09:27
💠 Sergide, Alaeddin Tepesi üzerinde yer alan Selçuklu Sarayı, Kubadabad Sarayı ve Felekabad (Filobad) Sarayı'nda bulunan 78 çini, 9 taş, 14 alçı, 12 seramik, 1 cam, 3 maden eser ile 18 sikke yer alıyor.
İslam sanatında zirve: Selçuklu çinileri
💠 Kubadabad Sarayı kazılarında ortaya çıkarılan ve üzerlerinde Selçuklu dönemine ait devlet sembolü olan çift başlı kartal figürlerinin bulunduğu sekiz kollu yıldız çinilerden 15'i de ilk kez bu sergiyle sanatseverlerle buluştu.
Selçuklular savaştan önce nasıl beslenirdi?
💠 Minai tekniğindeki çiniler, İslam mimarisinin ait olduğu zamanı ve yeri bilinen yegane örnekler arasında. Bu çinilerde genellikle at üzerinde Selçuklu sultanları ve saraya ait insan figürleri dikkat çekicidir.
Selçuklu'nun kadim başkenti Konya'daki tarihi eserler
💠Kubadabad Sarayı'nın özgün mimarisi ve zengin düş dünyasını yansıtan çinileri dünya çapında ün kazandı . Devlethanenin sultana özel koridoru şaheser niteliğindeki çinilerle süslüydü. Kazı neticesinde bulunan çinilere, köşkün dışında Anadolu'nun başka bir yerinde henüz rastlanmaz.
💠 Kullanımı oldukça eski zamanlara uzanan çini, asıl hüviyetini İslam'la beraber kazandı. Gelişimini ise Anadolu Selçuklu döneminde gösterdi. Anadolu'da birçok anıtsal yapının bezemesinde çiniler kullanıldı.
Bilgi notu:
Minai İran'da Büyük Selçuklu döneminde ortaya çıkan bir tekniktir. Seramikte sıklıkla kullanılsa da çinide pek uygulama alanı azdır. Mine boyalarından dolayı minai olarak adlandırılır. Çok renkliliğinden dolayı heft renk (yedi renk) tekniği olarak bilinir. Son derece zahmetli bu teknik ilk kez Selçuklular tarafından çini ve seramikte kullanıldı.