Arama

Selimiye'deki ters lale motifinin öyküsü

Osmanlı'nın mimarbaşı olan Mimar Sinan, inşa ettiği tüm eserlerde farkını ortaya koyarak adından söz ettirmiş; kendisine verilen Koca Sinan unvanının ne denli isabetli olduğunu göstermiştir. Şaheserlerinden biri olan Selimiye, ile Osmanlı cami mimarisi zirveye ulaşır. Yapısal özelliklerinin yanında müezzin mahfilinin ayaklarından birine işlenmiş lale motifi ile de ilgi odağı olur.

🔸 Selimiye Camii süslemelerine baktığımızda lale motifi çokça karşımıza çıkar. Cami, sıraltı tekniğiyle yapılmış 16. yy çiniciliğinin en güzel örneklerine sahiptir. Bu çinilerde 101 farklı desende lale motifi kullanıldığı tespit edilmiştir.

🔸 Cami'ye haşmetli, yükselerek güzele, sonsuzluğa uzanan bir estetik anlayışı hakimdir.

🔸 Bu muhteşem yapının kubbesinin çapı, o güne kadar yapılmış en büyük kubbeye sahip Ayasofya'yı da geçer.

🔸 Kubbe, 6 metre genişliğinde kemerlerle birbirine bağlanan 8 payeye oturur. Sinan, bu eseri sayesinde "kubbeyi zirveye taşıyan mimar" olarak anılmaya başlar.

Üzerine kuş konmayan cami

🔸 Kubbenin tam altına denk gelen, ortasında 12 mermer sütunla yükselen müezzin mahfili, altın varaklı edirnekârî kalem işleriyle klasik dönemin en güzel eserlerindendir. Bu müezzin mahfili hüzünlü bir hikayeyi de hafızalara getirir.

🔸 Mimar Sinan, Edirne'ye gelirken çok sevdiği torunu Fatma'yı yanında getirir. Fatma, dedesinin yanından bir an olsun ayrılmaz, her yere onunla gider. Küçük kız, henüz 8-10 yaşlarındadır.

*Edirnekârî tekniği nedir?

Edirne'de ortaya çıkıp Edirneli sanatçılar tarafından üslubu oturan, ahşap üzerine boya ile yapılan bezeme.

🔸 Fatma, Edirne'nin soğuğunda bir kış günü hastalanır, yataklara düşer ve hayata gözlerini yumar. Mimar Sinan, bu duruma çok üzülür. Günlerce kendine gelemez.

🔸 Torununa baldaken formda bir türbe yapar. Türbenin üzerine koydurduğu mermer sandukanın üzerine de boynu bükük bir lale işletir.

Mimar Sinan İstanbul'un su sorununu nasıl çözdü

🔸 Sinan, suskunlaşır, herkes onun bu hâlinden etkilenmiştir. Bunun üzerine Koca Sinan'ın çıraklarından biri Selimiye'nin 12 ayaklı müezzin mahfilinin sol ön ayağının iç kısmına, gizlice boynu bükük ters bir lale çizer.

🔸 Çırak, bu şekilde ustasının ızdırabını asırlar sonrasına taşır. O boynu bükük lale, Mimar Sinan'ın hüznünü ifade eder.

https://www.instagram.com/p/CtjD9GDOsw1/

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN