Arama

Sırrı çözülemeyen camiler: Şehzadebaşı ve Süleymaniye

Mimarlık tarihinin mihenk taşı Mimar Sinan, eserlerindeki ustalık, mühendislik, ince işçilik ve asırlardır çözülemeyen mimari dehasıyla hayranlık uyandırıyor. Çağındaki Osmanlı toprakları içinde, 365 eserinin bulunduğu Mimar Sinan, Şehzadebaşı ve Süleymaniye camilerinin mimari özellikleriyle de ilgi çekiyor. "Dünya durdukça, eserlerimi gören aklıselim sahiplerinin, çabamın ciddiyetini göz önünde bulundurarak bana insaf ile bakacaklarını ve beni hayırlı dualarla anacaklarını umarım…"diyen Mimar Sinan'ı rahmetle anıyoruz.

  • 15
  • 25
Sırrı çözülemeyen camiler: Şehzadebaşı ve Süleymaniye

CAMİNİN SIRRI ÇÖZÜLEMEYEN AKUSTİĞİ

Mimar Sinan, camide verilen vaazın duyulması için akustik sistemi üzerinde çalıştı, sesin bir noktadan çıkarak caminin her köşesine eşit şekilde dağılması için çaba gösterdi Oluşturduğu akustik ile camide hoca konuştuktan 3 saniye sonra sesi en sona geliyor. Usta mimar, bu gayeyle Anadolu'da kullanılan turşu küplerinden içi boş 65 tanesini ağızları aşağıya bakar vaziyette ana kubbenin etrafındaki duvarlara yerleştirdi ve küplerin aralarını da yumurtanın akıyla sıvadı.

  • 16
  • 25
Sırrı çözülemeyen camiler: Şehzadebaşı ve Süleymaniye

Bir rivayete göre Mimar Sinan'ın, akustiğin temini için camide nargile içtiğini, durum Kanuni Sultan Süleyman'a şikâyet edilince padişahın hışımla gelip baktığını ve Mimar Sinan'a bunun sebebini sorduğunu, Sinan'ın da "Sultanım, bakınız bunun içerisinde tömbeki yoktur, sadece su vardır. Bu, çektiğim zaman fokurdayan suyun sesinin kubbeye nasıl ulaştığı ve caminin her noktasına eşit vaziyette nasıl dağıldığını temin için yaptığım bir çalışmadır." dediği söylenir.

  • 17
  • 25
Sırrı çözülemeyen camiler: Şehzadebaşı ve Süleymaniye

Süleymaniye Camisi'nin altından nem de gelmiyor. Yapılan araştırmalar Sinan'ın izolit kullanarak bunu bunu başardığı anlaşılıyor.

  • 18
  • 25
Sırrı çözülemeyen camiler: Şehzadebaşı ve Süleymaniye

CAMİDEKİ İS ODALARI

Süleymaniye Camii'nin diğer bir özelliğinin de Mimar Sinan'ın ilk olarak buraya is odası yapmasıdır. Yapıldığı dönemde elektrik olmadığı için cami 275 adet kandil ve bunlara ek olarak mihrabın iki yanına yerleştirilen dev mumlar ile aydınlatıldı. Mimar Sinan, cami içindeki yağ lambalarından çıkan isleri bir bölgeye toplayacak hava akımını hesaplayarak, isleri, caminin ana giriş kapısının üzerinde bir odaya topladı. Bu isler, caminin içerisini çevreleyen tezyinat işlemeleri ve hattatların kullanması için mürekkep yapımında kullanıldı. Bunun sebebi ise, belgelerde bu mürekkep kullanıldığı zaman, herhangi bir akıcı maddenin dökülmesiyle yazılar kaybolmaması. Kaybolması için illa ki o kâğıdın tahrip olması gerekiyor.

  • 19
  • 25
Sırrı çözülemeyen camiler: Şehzadebaşı ve Süleymaniye

Mimar Sinan, Süleymaniye Camii'ni yaparken, avizelerde bulunan kandil çanaklarının aralarına devekuşu yumurtaları koydurttu. Kurumuş devekuşu yumurtası insanın duyamadığı akrep, örümcek gibi haşeratı uzak tutan bir koku yaymaktadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN