Arama

Sivrihisar’da gezilecek yerler

Anadolu öyle bir yer ki nereye baksan tarih, nereye baksan bir hikaye. Eşsiz doğaya ve birbirinden güzel yapılara sahip olan beldelerden biri de Sivrihisar. "Nasreddin Hoca diyarı" olarak da nam salan bu ilçe; saat kulesinden antik kente, camilerden türbelere pek çok değişik yapıya ev sahipliği yapmaktadır. İşte, sizler için Sivrihisar'da görülmesi ve gezilmesi gereken mekanları derledik.

📍 NASREDDİN HOCA KÜLTÜR EVİ

🔸 Sivrihisar'un Hortu köyünde doğan Nasreddin Hoca buranın en önemli simgelerinden biri. Burada; Nasreddin Hoca Anıt Parkı, heykeli ve bir Nasreddin Hoca Kültür Evi bulunuyor. Bundan ötürü Sivrihisar "Nasreddin Hoca Beldesi" olarak da bilinmekte.

🔸 Sivrihisar Belediyesi tarafından 2020 yılında restorasyonu yapılan ve kapılarını ziyaretçilerine açan Nasreddin Hoca Kültür Evi'nde; Sivrihisar gelenek ve görenekleri, yöresel kıyafetleri ve yemek kültürü, Sivrihisar ev ve konaklarının yapısı, yaşam kültürü tanıtılıyor.

*Nasreddin Hoca Kültür Evi'ni ziyaret ücretsiz.

📍 SİVRİHİSAR TARİHİ EVLERİ

🔸 İlçenin yapısını oluşturan ve tarihini adeta bizlere haykıran Sivrihisar Tarihi Evleri ise bölgenin en çok merak edilenlerinden. Geçmiş ile günümüz arasında bir köprü görevi gören bu evleri görmeye her yerden insan gelmekte.

🔸 Arnavut kaldırımları, dar sokakları ve ahşap evleriyle ilgi odağı konumunda. Sivrihisar'a yolu düşenlerin bu evleri muhakkak görmesi gerek.

Bir Osmanlı kasabası: Göynük

📍 ALEMŞAH TÜRBESİ

🔸 Selçuklu dönemine ait olan Alemşah Türbesi, 1328 yılında Melikşah tarafından şehit olan kardeşi Sultan Şah için inşa ettirilir. Burası, Sivrihisar merkeze yürüme mesafesinde yer almakta.

🔸 Kesme taştan inşa edilen türbe, iki katlıdır ve alt katında mezar bulunur. Kesme taşlardaki süslemeler ise bize, Selçuklular Dönemi'ne ait bir yapı olduğunu net bir şekilde gösterir.

📍 PESSİNUS ANTİK KENTİ

🔸 Sivrihisar'da görülmesi gereken yerler arasında Pessinus Antik Kenti geliyor. Bu antik kentin hemen yanında ise bir kral yolu bulunuyor.

🔸 Yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda gün yüzüne çıkan kalıntılar bu yolun zamanında Bizans ve Roma İmparatorluğu tarafından kullanıldığını göstermektedir.

*Pessinus Antik Kenti'ne giriş ücretsiz.

Adım adım tarih: II.Bayezid Külliyesi

📍 SİVRİHİSAR ULU CAMİİ

🔸 Tarihi beldenin en sembolik yapıların biri, Sivrihisar Ulu Camii'dir. Yapı, 1274 yılında Mevlana Celaleddin Rumi'nin müridi Emineddin Mikail tarafından inşa ettirilir. Sivrihisar Ulu Camii, Türkiye'nin en büyük ahşap direkli cami olma özelliğini taşıdığından UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor. Yapı, "67 Ağaç Sütunlu Ulu Camii" olarak da biliniyor.

🔸 Ulu Camii'nin yapılış tarihi, net olarak bilinmese de kitabesinde 1231-1232 yılları yazmakta. Cami günümüzdeki halini 1274 yılında kavuşmuştur. Caminin çatısını tam 67 ahşap direk taşımakta.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN