Arama

Sivrihisar’da gezilecek yerler

Anadolu öyle bir yer ki nereye baksan tarih, nereye baksan bir hikaye. Eşsiz doğaya ve birbirinden güzel yapılara sahip olan beldelerden biri de Sivrihisar. "Nasreddin Hoca diyarı" olarak da nam salan bu ilçe; saat kulesinden antik kente, camilerden türbelere pek çok değişik yapıya ev sahipliği yapmaktadır. İşte, sizler için Sivrihisar'da görülmesi ve gezilmesi gereken mekanları derledik.

📍 SİVRİHİSAR ULU CAMİİ

🔸 Tarihi beldenin en sembolik yapıların biri, Sivrihisar Ulu Camii'dir. Yapı, 1274 yılında Mevlana Celaleddin Rumi'nin müridi Emineddin Mikail tarafından inşa ettirilir. Sivrihisar Ulu Camii, Türkiye'nin en büyük ahşap direkli cami olma özelliğini taşıdığından UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor. Yapı, "67 Ağaç Sütunlu Ulu Camii" olarak da biliniyor.

🔸 Ulu Camii'nin yapılış tarihi, net olarak bilinmese de kitabesinde 1231-1232 yılları yazmakta. Cami günümüzdeki halini 1274 yılında kavuşmuştur. Caminin çatısını tam 67 ahşap direk taşımakta.

📍 ZAİMAĞA KONAĞI

🔸 Sivrihisar'da görülmesi gereken en önemli yerlerden biri de Zaimağa Konağı'dır. Burası; Kuvâ-yi Milliye, TBMM ve Bakanlar Kurulu'nun Ankara dışında toplandığı ve hayati önem taşıyan kararların alındığı tarihi bir konaktır.

🔸 Sakarya Meydan Muharebesi'nden önceki ateşkes koşulları yine burada görüşülmüştür. Günümüzde ziyarete açık olan Zaimağa Konağı'nın zemin katında restoran ve el ürünlerinin satılırken üst katında ise müze bulunuyor.

Dünyanın en eski çarşılı köprüsü

📍 SİVRİHİSAR KİLİM MÜZESİ

🔸 Sivrihisar'da Türk kültürünü en güzel yansıtan yerlerden biri de Kilim Müzesi'dir. Uygulamalı bir el sanatları müzesi olan bu yer, beldeye renk katmaktadır.

🔸 Anadolu coğrafyasında kilim kuşaktan kuşağa aktarılan kültürel mirastır. Sivrihisar Belediyesi ise Anadolu'nun ruhunu yansıtmak adına böyle bir müze açmıştır.

*Kilim Müzesi'ne giriş ücretsiz.

  • 10
  • 10

📍 KURŞUNLU CAMİİ, KILIÇ MESCİD MİNARESİ

🔸 1492 senesinde Şeyh Baba Yusuf tarafından inşa ettirilen Kurşunlu Camii bölgenin önemli noktalarından biri. Cami, döneminde dünyanın en büyük medresesi olan İrfaniye Medresesi'nin hemen yanında bulunduğundan ötürü Anadolu'da Hac öncesi ve sonrası ziyaret edilen bir yerdir.

🔸 Camisiz Minare olarak bilinen Kılıç Mescid ise zamanla camisi yıkılmış geriye ise sadece minaresi kalmıştır. Mescid ismini, beldenin kılıçla fethedilmesinden ötürü aldığı söyleniyor. Günümüzde ise Sivrihisar Belediyesi tarafından minarenin çevresi, açık havada namaz kılınabilecek hale getirilmiştir.

Şehir şiirleri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN