Arama

Süleymaniye Camii’nin hatları

Dünyanın en büyük mimarı sayılan ve günümüzde dahi birçok konuda dehasına hayran bırakan Mimar Sinan, Kanuni Sultan Süleyman'ın hüküm sürdüğü devirde muhteşem bir esere imzasını attı. "Bir vakt-i şerif ve bir saat-i saîd-ü latifde ol camî-i münîfe temel vuruldu" diyerek işe başlayan ve bu muhteşem eseri yedi yılda tamamlayan Sinan, caminin içini de dışı gibi ihtişamlı kıldı. Mimar Sinan'ın "Kalfalık eserim" dediği 5 asırlık Süleymaniye'nin inceliklerle dolu hat yazılarını sizlerle buluşturuyoruz.

  • 16
  • 20
Çini sanatının zirveleri
Çini sanatının zirveleri
MİHRAP KUZEY DAİRESEL YAZI

Solda bulunan bu daire içinde beşinci-yedinci ayetler yer alır.

Yazının orta kısmındaki dikey harflerin uzatılması ile meydana gelen geometrik örgülerden oluşur. Harflerin gözü olarak tabir edilen kapalı alanları turkuaz renkle boyanmıştır. Lacivert zemin üzerine beyaz olarak yazılan yazılar 16'ıncı yüzyıl çini sanatının zirvesi olarak kabul edilir.

  • 17
  • 20
“Zekeriya ne zaman bulunduğu mihraba girdiyse…”
Zekeriya ne zaman bulunduğu mihraba girdiyse…
MİHRAP ÜSTÜ YAZI

Süleymaniye Camii'nde, mihrabın üzerinde celi sülüs yazı ile 115 x 250 santim ebadında bir plaka üzerine Ali İmran suresinin 37'inci ayetinden "kullma dehale aleyha zekeriyye'l-mihrap" yazısı yer alır. Anlamı ise şu şekildedir: "Zekeriya ne zaman bulunduğu mihraba girdiyse onun yanında bir yiyecek buldu."

Koyu yeşil bir zemin üzerine harfler, altın varak ile yazılmıştır. Boşluklara rumi motifler kullanılmıştır. Yazının çevresinin üzerinde belli aralıklarla rumi ve tepelik motifleri yerleştirilmiştir.

Yazı 90 x 230 santim ebadındadır.

  • 18
  • 20
“Allah’tan başka ilah yoktur…”
Allah’tan başka ilah yoktur…
MİNBER YAZISI

Minber yazısı, nefti yeşil zemin üzerine celi sülüs hatla ve altın varakla yazılmıştır. "La ilahe illallah Muhammeden resulullah" yazılan levhanın anlamı şöyledir: "Allah'tan başka ilah yoktur; Muhammed, O'nun kulu ve resulüdür."

Son dönemlerde yapılan restorasyonlarda yapılan yanlış uygulamalardan dolayı sanat eseri olma özelliğini ne yazık ki kaybetmiştir. Yazı 30 x 100 santimlik bir alan içinde yer almaktadır.

Fikriyat

  • 19
  • 20
Süleymaniye’nin sırları
Süleymaniye’nin sırları

Cevahir Minaresi'nin her taşında neden elmas bulunuyor?

Kanuni Sultan Süleyman'ın hükümdarlığında "Muhteşem Yüzyıl" olarak bilinen bir devre haşmetli eserlerle mührünü bastı Mimar Sinan. "Kalfalık eserim" dediği Süleymaniye Camii'nde öyle mimari incelikler kullandı ki, bugünün teknolojisi bile onun tekniğine erişemedi. Bundan tam 461 yıl önce ibadete açılması vesilesiyle, Süleymaniye Camii'nin bilmediğiniz sırlarına ulaşmak için tıklayın.

  • 20
  • 20
Evliya Çelebi’nin dilinden Süleymaniye Camii
Evliya Çelebi’nin dilinden Süleymaniye Camii

"Mübarek gecelerde kandiller yakarlar; her biri yirmi iki bin kandil ve asılmış avizeler..."

Türk ve dünya tarihinin en büyük gezgini ve en büyük seyahatnamesinin yazarı olan Evliya Çelebi, gözlemleriyle o günün dünyasına adeta ışık tuttu. Evliya Çelebi, kaleme aldığı Seyahatname'de, İstanbul'un siluetine şekil veren Mimar Sinan'ın eşsiz eseri Süleymaniye Camii ile ilgili de geniş bilgiler vermişti. Süleymaniye Camii'ni, Evliya Çelebi'nin dilinden okumak için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN