Süleymaniye Camii’nin hatları
Dünyanın en büyük mimarı sayılan ve günümüzde dahi birçok konuda dehasına hayran bırakan Mimar Sinan, Kanuni Sultan Süleyman'ın hüküm sürdüğü devirde muhteşem bir esere imzasını attı. "Bir vakt-i şerif ve bir saat-i saîd-ü latifde ol camî-i münîfe temel vuruldu" diyerek işe başlayan ve bu muhteşem eseri yedi yılda tamamlayan Sinan, caminin içini de dışı gibi ihtişamlı kıldı. Mimar Sinan'ın "Kalfalık eserim" dediği 5 asırlık Süleymaniye'nin inceliklerle dolu hat yazılarını sizlerle buluşturuyoruz.
Giriş Tarihi: 08.06.2018
10:57
Güncelleme Tarihi: 08.06.2018
11:24
“Saltanat kanunlarının yayıcısı, hakanların onuncusu”
ANAKAPI CAMİ İNŞA ORTA KİTABESİ
Orta kısımda yer alan 105 x 320 santim ölçülerindeki bu kitabede, Osman Gazi'den Kanuni'ye kadar Osmanlı padişahlarının isimleri bir silsile halinde yazılıdır.
İki satır olarak tertip edilen kitabe metninde dikey harfler o kadar ustalıkla dizilmiştir ki, tarih içerisinde Osmanlı hanedanı bir merasim yürüyüşü yapıyor gibidir. Kompozisyon çok başarılıdır.
Hareketlere ve tezyini işaretlere yer kalmamıştır. Yazı sağ ve soldaki inşa kitabesinin dizilişinden daha etkileyicidir. Burada isimler arasında "'Bin es-sultan" ifadesinin tekrarının rolü büyüktür. Bu kitabe celi sülüs yazının 16'ıncı asırdaki seviyesini gösteren örneklerin en güzelidir.
"'Naşirü'l-kavanine's sultaniye aşirü'l-havakinü'l-osmaniye es-sultan ibnü's-sultan es sultan es-Sultan Süleyman Han bin es-Sultan Selim bin es-Sultan Beyazıt."
Günümüz Türkçesiyle yazılışı ise şu şöyledir:
"Saltanat kanunlarının yayıcısı, Osmanlı hakanlarının onuncusu, Sultan oğlu sultan, Sultan Süleyman Han oğlu Sultan Selim oğlu Sultan Beyazıt oğlu Sultan Mehmet oğlu Sultan Murat oğlu Sultan Mehmet oğlu Sultan Beyazıt oğlu Sultan Murat oğlu Sultan Orhan oğlu Sultan Osman."
CAMİ LEVHASI: ALİ RADYA'LLAHÜ ANH
Avlu yönündeki kuzey fil payesinin üst kısmında yer alan dairesel madalyonda koyu yeşil zeminli satıh üzerine altın varak ve kalem işi tekniği ile celi sülüs hatlı "Ali Radiya'llahü anh" yazılıdır.
Hattın etrafında dairesel ahşap profilli bir çerçeve yer alır. Bu dairesel madalyonun ebadı 240 santimdir. Cami 1869 tarihinde mimar Fosatti tarafından yenilendiği sırada, yazı takımları hattat Abdülfettah Efendi tarafından yeniden yazıldı.
Abdülfettah Efendi eskinin istiflerine sadık kaldı. 2011'de yapılan son yenileme ile yazı zeminleri sağlamlaştırıldı.
“Ebu Bekir Radiya’llahü anh”
CAMİ LEVHASI: ÇİHAR YAR-I GÜZİN ESMASI
Mihrabın güneyinde sağ fil payesinin üst kısmında yer alan dairesel madalyonda koyu yeşil zeminli satıh üzerine altın varak ve kalem işi tekniği ile celi sülüs hatlı "Ebu Bekir Radiya'llahü anh" yazılıdır.
Diğer levhalardaki onarım ve yenileme çalışmaları bu levhaya da uygulanmıştır.
CAMİ LEVHASI: HASAN RADİYA'LLAHÜ ANH
Avlu yarım kubbesi yönünde olan çeyrek kubbeler kısmında yer alan dairesel madalyonda koyu yeşil zeminli satıh üzerine altın varak ve kalem işi tekniği ile celi sülüs hatlı "Hasan Radiya'llahü anh" yazılıdır.
Diğer levhalardaki onarım ve yenileme çalışmaları bu levhaya da uygulanmıştır.
“Hüseyin Radiya’llahü anh”
CAMİ LEVHASI: HÜSEYIN RADİYA'LLAHÜ ANH
Avlu yönündeki yarım kubbenin altında, çeyrek kubbe yönünde yer alan dairesel madalyonda koyu yeşil zeminli satıh üzerine altın varak ve kalem işi tekniği ile celi sülüs hatlı "Hüseyin Radiya'llahü anh" yazılıdır.
Diğer levhalardaki onarım ve yenileme çalışmaları bu levhaya da uygulanmıştır.