Süleymaniye'ye açılan kapılar
İstanbul'un yedi tepesinden biri üzerine inşa edilen, "Muhteşem Yüzyıl" ın ihtişamlı yapısı; Mimar Sinan'ın "kalfalık eseri" Süleymaniye Camii, büyük bir külliye olarak tasarlanmıştı. Sinan, ustalığını cami ve külliyenin birçok farklı yerinde yaptığı ince hesaplamalarla göstermiş, daha önce hiç kullanılmayan yöntemleri eserine tatbik etmişti. Mimari dehanın zirvelerinden olan Süleymaniye Külliyesine açılan kapıları ve özelliklerini sizler için derledik…
Giriş Tarihi: 28.08.2018
20:36
Güncelleme Tarihi: 28.08.2018
20:55
SÜLEYMANİYE KÜLLİYESİ KUZEYBATI KAPISI
Süleymaniye Külliyesi'nin dış bahçesine veya dış avlusunda harim denir.
Caminin dış avlusundan dışarı çıkılan 9 kapısı vardır. Süleymaniye Camii meyilli bir araziye inşa edilmiştir.
Külliyenin güney ve batı tarafında bulunan Prof. Sıddık Sami Onar Caddesi ve Şifahane Caddesi caminin dış avlusu ile kottadır. Prof. Sıddık Sami Onar caddesinde üç kapı bulunur. Bu kapılar genel mimari olarak aynıdır.
Yine caminin batısında bulunan Şifahane Sokak'tan da üç kapıdan iç avluya girilir. Bu kapılardan ortada olan oldukça gösterişli olup Külliyenin Taphanesi ile karşılıklıdır. Bu ana kapı dışında iki ayrı kapı daha bulunur.
SÜLEYMANİYE KÜLLİYESİ KUZEYDOĞU KAPISI
Dış avludan kuzey yönüne bakan üç kapı bulunur. Külliyenin kuzeyinde bulunan cadde Mimar Sinan Caddesi'dir. Bu cadde avlu kotundan aşağıda kaldığı için sadece merdivenle inilen bir kapı bulunur.
Kuzey cephesinde kuzeydoğu ve güneydoğu kapıları aynı şekil ve tarzdadır. Yüksek iki katlı anıtsal kapılardır. Bu kapılar yapıdaki diğer kapılardan çok farklıdır. Adeta anıtsal kapılardır. Kapılar dikdörtgen formdadır. Kapının ortasında bir sivri kemer bulunur. Bu tamamen görseldir.
Esas kapı daha aşağıda oval kemerlidir. Bu kapıların içi, kapıcıların iskânı için planlanmıştır. Her iki cepheye pencereler bulunur. Bu pencerelerden biri kaş kemerin içinde, diğer ikisi dışındadır. Kapı yapısının üstü kurşun tonozla örtülmüştür.
SÜLEYMANİYE KÜLLİYESİ MİMAR SİNAN SOKAK KAPISI
Süleymaniye Külliyesinin 19 bin metrekarelik bir bahçesi bulunur. Buraya Harem-i Sani denir. Bu dış avludan kuzey yönü dik bir yamaçla Haliç sahiline ulaşır.
Süleymaniye dış avlusunu caddeden ayıran bir bahçe duvarı vardır. Bu duvarı takip eden oldukça eğimli Mimar Sinan Caddesi bulunur. Bu caddeye açılan, külliye dış avlusundan iki adet merdivenli kapı vardır. Bu kapılardan birinin üstünde kubbe yer alır.
Fikriyat
SÜLEYMANİYE CAMİİNİN HATLARI
Dünyanın en büyük mimarı sayılan ve günümüzde dahi birçok konuda dehasına hayran bırakan Mimar Sinan, Kanuni Sultan Süleyman'ın hüküm sürdüğü devirde muhteşem bir esere imzasını attı.
"Bir vakt-i şerif ve bir saat-i saîd-ü latifde ol camî-i münîfe temel vuruldu" diyerek işe başlayan ve bu muhteşem eseri yedi yılda tamamlayan Sinan, caminin içini de dışı gibi ihtişamlı kıldı.
Mimar Sinan'ın "Kalfalık eserim" dediği 5 asırlık Süleymaniye'nin inceliklerle dolu hat yazıları ile ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayın.