Arama

Tarihe ışık tutan kütüphaneler

Kütüphaneler eski çağlardan beri insanlığın hizmetinde. Eldeki bilgilere göre ilk kütüphane, Asurlular zamanında kuruldu. Osmanlı İmparatorluğu Dönemi'nde de kitaba ve kütüphaneye önem verilirdi. O dönemden zamanımıza kadar gelen büyük kütüphaneler var. Osmanlı İmparatorluğu zamanında 1869 yılına kadar özel vakıfların idaresinde gelişimini sürdürdü. Bu tariften sonra kütüphane hizmeti devlet yükümlülüğünün altına alındı. İşte Türk kültüründe önemli yeri olan kütüphaneler;

Tarihe ışık tutan kütüphaneler

Medresetü'l-Mütehassısîn'e götürülen kitaplar Süleymaniye Camii içindeki kitaplarla birlikte külliyenin ikinci medresesine konuldu. Böylece 1918 yılında Süleymaniye Umumi Kütüphanesi ortaya çıktı. Fâtih, Hamidiye, Sultan Ahmed, I. Mahmud tarafından kurulan Ayasofya ve Lâleli gibi padişah kütüphanelerinin de bulunduğu 152 koleksiyon mevcut. 80 bin cilt elyazması ve 50 bin cilt Arabi harfli matbu eser bulunuyor. Eserlerin yüzde 80'inin dijital arşivi tamamlandı.

Tarihe ışık tutan kütüphaneler

MİLLET YAZMA ESER KÜTÜPHANESİ

Seyyid ve şerif soyundan gelen Diyarbakırlı Ali Emirî Efendi, 1916 yılında büyük bir özveriye bir araya topladığı eserlerle kendisine tahsis edilen Feyzullah Efendi Medresesi'nde bir kütüphane kurmuş ve bütün ısrarlara rağmen kütüphaneye kendi ismini değil de "Ben bu kitapları milletim için topladım ve milletime vakfediyorum " diyerek kütüphanenin adını "Millet Kütüphanesi" koydu.

Tarihe ışık tutan kütüphaneler

7004 yazma eser bulunan Kütüphanede 2 koleksiyon bulunuyor. Kütüphanede Türk dilinin ve kültürünün temel kitabı olan "Dîvânu Lügâti't-Türk" olmak üzere padişah dîvânları, tezhipli, minyatürlü edebiyat, tarih, tıp ve çeşitli konularında eserler bulunuyor. Ayrıca padişah fermanları, beratlar ve gazete mecmua koleksiyonu bulunuyor.

Tarihe ışık tutan kütüphaneler

Kütüphanede bulunan bazı yazma eserler ise şöyle; Dîvânu Lügâti't-Türk, Tefsîru İbn Abbas, Muhibbî Dîvânı, Muhammediyye (Manzum), Mahzenü'l Esrâr tercemesi, Şükûfe-name, Tezkire-i Şu'arâ, Musavver İran Sefâretnamesi, Cerrahiye-i ilhaniye, Kıyâfetü'l-insaniyye fî şemâ'ili'l-Osmâniyye, El-Câmi'ü's-sahîh, Câmi'ü's-sahîh el-Buhârî: Sahîhu Buhârî, Tahrîru Macestî, Me'âlimü't-tenzîl, el-Kevâkibü'd-dürerî fî şerhi Sahîhi'l-Buhârî, Câmi'ü's-sahîh el-Buhârî: Sahîh, Vuslatü's-sâlikîn.

Tarihe ışık tutan kütüphaneler

İNEBEY ESKİ YAZMA ESERLER KÜTÜPHANESİ

İnebey Medresesi içerisinde yer alan kütüphane, Osmanlı tarihinde bilinen, ilk medrese kütüphanesi olarak önemli bir özelliğe sahiptir. Kütüphanenin hizmet verdiği İnebey Medresesi'ni Yıldırım Beyazıt dönemi devlet adamlarından Subaşı İnebey yaptırdı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN