Arama

Tarihe meydan okuyan yapı: Sahip Ata Külliyesi

Anadolu Selçuklu Devletine başkentlik yapan Konya'nın, dört bir tarafı Anadolu Selçuklularının seçkin eserleri ile donatılmıştır. Bu eserlerden birisi olan Sahip Ata Külliyesi, Konya'nın Meram İlçesi Sahip Ata Mahallesinde bulunur. 2006 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek, hankâh ve türbe kısmı müze olarak; cami ve hamam bölümleri ise asıl amacına uygun olarak hizmete açıldı. Müze içerisinde Anadolu Selçuklu, Beylikler, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait yazma eserler, ahşap ve madeni malzeme, halı ve kilim eserlerinin yanı sıra Sakal-ı Şerif ve Kâbe örtüsü gibi kutsal emanetlerde bulunur.

Tarihe meydan okuyan yapı: Sahip Ata Külliyesi

Anadolu Selçuklu Dönemi vezirlerinden Hacı Ebubekirzâde Hüseyinoğlu Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından yaptırılan külliye; cami, türbe, hankâh, çifte hamam, çeşme ve dükkânlardan oluşur. Larende Caddesi üzerinde yer alan külliyenin inşasına ilkin 1258 yılında caminin yapımı ile başlandı ve bu inşa 1283'de türbenin yenilenmesi ile tamamlandı.

Tarihe meydan okuyan yapı: Sahip Ata Külliyesi

Külliye yerleşim planına göre; cami, caminin kuzeydoğu köşesinde bağısız konumda çeşme, caminin güneyinde mihrap duvarına bitişik inşa edilmiş türbe, türbenin güney bitişiğinde hankâh, hankâhın doğu cephesinde dükkânlar ve yol aşırı karşısında da çifte hamam yer alır. Günümüzde Külliyenin vakfiyesi mevcut olmamakla birlikte, 1863 tarihli bir şer'iyye sicil kaydında vakfın o yıllardaki mütevelli heyetinin, külliyenin 1278 tarihli vakfiyesini ellerinde bulundurduğunu belirtir. Ancak bugün akıbeti hakkında herhangi bir bilgi bulunmaz.

Tarihe meydan okuyan yapı: Sahip Ata Külliyesi

Daha çok bânisinin adıyla tanınan külliye bulunduğu yerden dolayı Lârende, bitişiğindeki hankahtan dolayı Henergeh-Energe Camii ve Külliyesi olarak anılmasının yanı sıra hamam da Lârende Kapısı, Sultan ve Şifa Sultan Hamamı isimleriyle bilinir. Caminin mimarı, taçkapının sağındaki sebilin cephesinde madalyonlar içinde kitâbede ismi yazılı olan Kölük b. Abdullah'tır.

Tarihe meydan okuyan yapı: Sahip Ata Külliyesi

Cami külliyenin en erken tarihli yapısıdır. Orijinal mihrabı hariç bugünkü bina 1871'de yaptırıldı. Eski cami 1871 yılında yıldırım düşmesi sonucunda yıkılmasından dolayı bu yıllarda yenilendi. Mimar Kölük'ün yapmış olduğu cami; mihrap önü kubbeli olup daha geniş ve taç kapıya kadar uzandığı düşünülür. Ancak yapının birçok yeri değiştirilmiş ve caminin ebatları küçültüldü

Tarihe meydan okuyan yapı: Sahip Ata Külliyesi

Cami gerek doğal afetler sonucunda gerekse zamanla yapılan müdahalelerle birçok değişikliğe uğradı ve kapsamlı onarımlar geçirdi. Caminin tamiri ile ilgili ilk belge Konya kadısına gönderilen 978H/1570M tarihli fermandır. Bunun dışında Osmanlı döneminde 1702, 1825, 1848 tarihlerinde de ayrı ayrı onarımlar gördü.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN