Tarihi evleriyle ünlü 5 şehir
Taşın dantel gibi işlendiği tarihi yapılarıyla, köklü bir kültüre sahip olan ülkemiz, evleriyle de oldukça zengin bir mirası bizlere bırakmıştır. Özellikle kültür turlarının vazgeçilmez adresleri arasında bulunan bu tarihi evler, kimi yerlerde yıkılmaya yüz tutmuş kimi yerlerde de hala dimdik ayaktadır. Tarihi evleri ve sokaklarıyla tanınmış, Türkiye'nin 5 şehrini derledik.
Giriş Tarihi: 27.09.2019
16:47
Güncelleme Tarihi: 27.09.2019
16:57
Evlerin iç mekanları içerisinde yer alan birimler dışında bahçe ya da avlu içerisinde bulunmakta olan ve günlük hayatla bağlantılı başka birimlerde yer almaktadır. Bunlar arasında su kuyusu ve ocak ilk göze çarpan birimlerin başında gelmektedir. Hatta bazı örneklerde ekmek ihtiyacını karşılamak için fırın yapılmış olduğu da görülmektedir. Bu nedenle denilebilir ki; Amasya evlerinde gerek iç gerekse de dış mekanlarda yer alan bütün birimler arasında kesintisiz bir bağlantı söz konusu olup bu bağlantı birbirini tamamlayıcı niteliktedir.
Harran'la özdeşleşen Kümbet evlerin çoğunluğu hala mevcudiyetini korumaktadır. Harran'daki evlerinin kubbe kısımlarının tuğla ile örtülmesinin iki sebebi vardır. Biri, bölgenin çöl olmasından dolayı ağaç malzemenin bulunmayışı, diğeri ise, Harran'da bol miktarda bulunan tuğla malzemesidir.
Evlerin yüksekliği içerden en çok 5 metreye varan kubbeler, 30-40 tuğla dizisi ile örülmüştür. Örgüleri balçık sıva ile bağlanan kubbe ve duvarlar, içerden ve dışarıdan yine bu harçla sıvanmıştır. Harran evleri bölge iklimine uyumlu olarak yazın serin kışın sıcaktır.
Harran evleri bindirme tekniği denilen bir teknikle inşa edilmiştir. Kare ya da kareye yakın şekilde tuğlalar örülür ve yukarıya doğru daralan ve konik biçimli evler oluşturulur. İçeriden kemerlerle birbirine bağlanmış 4-5 adet konik kubbe sayesinde geniş mekanlar oluşturulur. Bu kubbelerin üst tarafları açık bırakılır, bunun nedeni hem aydınlanmayı sağlamak hem de dumanın bu delikten çıkmasını sağlamaktır.
Afyonkarahisar'da tarihi dokuya sahip, korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli ve dış cephe korumalı 400 civarında ev bulunmaktadır. Kentsel sit alanı içerisinde koruma altına alınan bu evler şehrimizin kale çevresindeki ilk yerleşim yerleridir.