Tarihin en büyük camisi Samerra
Abbasiler tarafından inşa edilmiş, tarihin en büyük camisi Samerra Ulu Camii, Türklerin Müslüman olmasının ardından halifenin onlar için kurduğu ve başkent yaptığı Samerra'da yer alıyor. Kerpiç yapısından dolayı günümüze ancak temelleri ulaşan Samerra Ulu Camii'ni sizler için mimari açıdan inceledik...
Giriş Tarihi: 06.06.2022
13:03
Güncelleme Tarihi: 08.06.2024
08:57
🔹 Mimari olarak basit bir yapıya sahip olan cami, ilk İslam cami planlarının devamı niteliğindedir. Ortalama 15 metre yüksekliğe ve 2 metre kalınlığa ulaşan kuşatma duvarları, tuğla yapıda, büyüleci bir inşa üslubu gösterir.
🔹 Köşelerinde birer kuleye sahip olan Samerra Camii, doğu ve batı kenarlarında on ikişer , kuzey ve güney kenarlarında da sekizer olmak üzere toplamda kırk dört adet kule ile kuşatılıdır.
Bilgi notu:
İslam mimarisinin kadim tarihi eserlerinde köşelere kule koyulması geleneğinin arkasında derin bir mühendislik bilgisi yatar. Yapılarda en kırılgan bölge olan köşeler kuleler yardımıyla sağlam bir yapıya bürünür.
Dünyanın en güzel cami minareleri
🔹 Emevi kasırlarındaki yuvarlak kuleleri hatırlatan yarım daire biçiminde dayanaklarla desteklenen kuleleri ve yanlarında dörder, kuzeyinde üçer sıra revağın çevrelediği avlusuyla büyük bir ihtişama sahip olan caminin, düz çatısı günümüze kadar ulaşamaz.
🔹 Avlusuna ve içerisine 16 farklı kapıdan girebildiğimiz Samerra Camii'nin kuzey tarafında 27 metre uzaklıkta, 'Melviye' adındaki büyük bir minaresi bulunur.
İstanbul manzaralı minareli kütüphane
🔹 Devasa boyutlarda tasarlanan Samerra Camii , kerpiç malzemeden yapılmış olmasından kaynaklı olarak, günümüze iç mimari unsurları ile beraber ancak temel seviyesinde gelebilmeyi başarır.
🔹 Samerra camiinde yapılan kazılar, caminin içinde şuanda mevcut olmayan 2,07×2,07 metre ebatlarında 464 adet taşıyıcı olduğunu gösterir. Bunların üzerinde yaklaşık 10 metre yüksekliğinde, düz ve kemersiz bir tavan bulunduğu tahmin edilir.
İstanbul'un yeni simgesi: Taksim Camii
🔹 Samerra Camii'nin harim bölümü mihraba dikey şekilde yerleştirilen 25 sahından oluşur. Bu devasa caminin orta bölgesindeki sahın diğerlerine nazaran daha geniş bir yapıya sahiptir.
Harim:
Harem kelimesinden türeyen harim kelimesi, cami alanını kentsel alandan ayıran duvarlarla çevrili dış avluyu ifade eder.
Sahın:
İslam mimarisinde etrafı duvar veya revaklarla çevrili iç avlu
🔹 Kıble duvarında sahınlarla aynı hizada 24, doğu ve batı duvarlarda da ikişer olmak üzere toplam 28 adet pencere bu görkemli yapıyı tezyin eder.
Kim geldi pencerelerinin tarihi geçmişi
Samarra Camii'nin minaresi
🔹 Samerra Ulu Camii, tarihteki en büyük cami olmasıyla dikkat çekmesinin yanı sıra, 'Melviye' isimli minaresiyle de büyük ilgi çeker.
🔹 Samerra'nın yapıldığı tarihe kadar, minare olarak benzerine rastlamadığımız bu minare formu ve büyüklüğü, eşsiz görüntüsüyle Kuzey Afrika minarelerini de etkiler ve tarihte önemli bir mimari eşik olur.
Kuzey Afrika'da işgale karşı direniş hareketi: Senûsîlik