Arama

Tarihin en büyük camisi Samerra

Abbasiler tarafından inşa edilmiş, tarihin en büyük camisi Samerra Ulu Camii, Türklerin Müslüman olmasının ardından halifenin onlar için kurduğu ve başkent yaptığı Samerra'da yer alıyor. Kerpiç yapısından dolayı günümüze ancak temelleri ulaşan Samerra Ulu Camii'ni sizler için mimari açıdan inceledik...

🔹 Devasa boyutlarda tasarlanan Samerra Camii, kerpiç malzemeden yapılmış olmasından kaynaklı olarak, günümüze iç mimari unsurları ile beraber ancak temel seviyesinde gelebilmeyi başarır.

🔹 Samerra camiinde yapılan kazılar, caminin içinde şuanda mevcut olmayan 2,07×2,07 metre ebatlarında 464 adet taşıyıcı olduğunu gösterir. Bunların üzerinde yaklaşık 10 metre yüksekliğinde, düz ve kemersiz bir tavan bulunduğu tahmin edilir.

İstanbul'un yeni simgesi: Taksim Camii

🔹 Samerra Camii'nin harim bölümü mihraba dikey şekilde yerleştirilen 25 sahından oluşur. Bu devasa caminin orta bölgesindeki sahın diğerlerine nazaran daha geniş bir yapıya sahiptir.

Harim:

Harem kelimesinden türeyen harim kelimesi, cami alanını kentsel alandan ayıran duvarlarla çevrili dış avluyu ifade eder.

Sahın:

İslam mimarisinde etrafı duvar veya revaklarla çevrili iç avlu

🔹 Kıble duvarında sahınlarla aynı hizada 24, doğu ve batı duvarlarda da ikişer olmak üzere toplam 28 adet pencere bu görkemli yapıyı tezyin eder.

Kim geldi pencerelerinin tarihi geçmişi

  • 7
  • 10
Samarra Camii'nin minaresi
Samarra Camii’nin minaresi

🔹 Samerra Ulu Camii, tarihteki en büyük cami olmasıyla dikkat çekmesinin yanı sıra, 'Melviye' isimli minaresiyle de büyük ilgi çeker.

🔹 Samerra'nın yapıldığı tarihe kadar, minare olarak benzerine rastlamadığımız bu minare formu ve büyüklüğü, eşsiz görüntüsüyle Kuzey Afrika minarelerini de etkiler ve tarihte önemli bir mimari eşik olur.

Kuzey Afrika'da işgale karşı direniş hareketi: Senûsîlik

  • 8
  • 10
Minarenin kaidesi
Minarenin kaidesi

🔹 Samerra Ulu Camii'nin kuzeyine 27 metre mesafede bulunan bu eşsiz minare, caminin tam orta ekseninde yer alır. 3 metre yüksekliğinde ve 33,00×33,00 metre ölçülerinde kare şekilli olan kaidesi yardımıyla minareye çıkılır.

🔹 Kaidenin üzerinden başlayan ve üst bölüme doğru daralarak yükselen gövdesi etrafında dolaşan merdiven, minarenin tepesine kadar devam eder.

İslam sanatında Emevi rüzgarı

  • 9
  • 10
Minarenin merdiveni
Minarenin merdiveni

🔹 Minarenin gövdesini dolaşan merdiveni, yaklaşık 2.30 metre genişliğinde, aynı anda hem inmeye hem de çıkmaya fırsat verecek bir büyüklüktedir.

🔹 53 metre yüksekliğindeki minarenin biçiminin Mezopotamya zigguratlarından esinlenilerek elde edildiği düşünülüyor.

Taş çağı ve Mezopotamya tarihi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN