Arama

Tarihin en önemli kütüphaneleri

Farklı dillerde ve farklı coğrafyalarda üretilen insanlığın ortak kültürel mirası ve uygarlığın belleğini oluşturan dev kütüphaneler, dünyadaki önemli çekim merkezleri arasında yer alıyor. Kayıt ve arşivler teknolojinin imkânlarıyla dijital ortama kaymaya başlasa da kütüphaneler, hala ülkelerin uygarlık birikimi, bilgi ve kültür seviyesini gösteren insanlığın ortak hafızası olma işlevini sürdürüyor. Özellikle Osmanlı Devleti içerisinde önemli vakıf kurumlarından olan kütüphaneler, yaklaşık 800 yıldır Anadolu topraklarında kültür, bilim, eğitim ve sanatın gelişimine katkı sağladı. Bir medeniyet ülkesi olan Osmanlı Devleti'nde de kitaba ve kütüphaneye önem verilirdi. O dönemlerde yaptırılıp günümüzde hala aktif olarak kullanılan bu kütüphaneler, Kanuni Sultan Süleyman'dan II. Abdülhamid'e kadar birçok sultan ve devlet adamının da yardımıyla kuruldu. İşte sizler için tarihin en önemli kütüphaneleri derledik.

  • 16
  • 64
DÜNYANIN EN GİZLİ KÜTÜPHANESİ; GELECEK KÜTÜPHANESİ
DÜNYANIN EN GİZLİ KÜTÜPHANESİ; GELECEK KÜTÜPHANESİ

Katie Paterson isimli İskoç sanatçı, The Future Library (Gelecek Kütüphanesi) adını verdiği projesi geleceğe edebiyat eserleri sunmak için geliştirdi. Dünyanın en gizli kütüphanesi olarak adlandırılan 100 yıl sürecek kütüphane projesine 2014 yılında başlandı. Bu proje birbirinden farklı yazarların, 100 yıl sonra okurlarıyla buluşacak yazılarının gelecek için saklı tutulması ve basılması için dikilen bin ağaçtan oluşuyor. Norveç'in Oslo şehrinde bu proje için dikilen 1000 ağaç, yüz sene sonra ilk kez okunacak yazarların eserlerinin basılmasında kullanılacak. 2114 yılına kadar yazarların eserleri güvenli bir odada saklı tutulacak.

  • 17
  • 64
KİTAPLAR 100 YIL SONRA OKUNABİLECEK!
KİTAPLAR 100 YIL SONRA OKUNABİLECEK!

Her yıl bir yazarın el yazması bir eserini projenin bünyesine katan Paterson, bu eserleri 100 yılın ardından 2114'te ilk kez basacak ve okutacak. Kitaplar, Oslo'daki yeni halk kütüphanesinde özel olarak tasarlanmış bir odada saklanacak.

Dünyanın en gizemli kütüphanelerini incelemek için tıklayın…

  • 18
  • 64
KANADA ULUSAL KÜTÜPHANESİ VE ARŞİVLERİ
KANADA ULUSAL KÜTÜPHANESİ VE ARŞİVLERİ

Kanada'nın doğrudan Birleşik Krallık yönetiminde olduğu 1872'de Dominyon Arşivleri adıyla kurulan resmi arşiv dairesi 1912'de Kanada Kamu Arşivleri, 1987'de Kanada Ulusal Arşivleri adını aldı.

  • 19
  • 64
54 MİLYON PARÇALIK KOLEKSİYONA SAHİP!
54 MİLYON PARÇALIK KOLEKSİYONA SAHİP!

Arşiv dairesi 2004'te, 1953'te kurulan Kanada Ulusal Kütüphanesi ile birleştirildi. 54 milyon parçalık koleksiyona ev sahipliği yapan yeni kurumun misyonu "şimdiki ve gelecek kuşaklar için Kanada'nın belge mirasının korunması" olarak tarif ediliyor.

  • 20
  • 64
NEW YORK HALK KÜTÜPHANESİ
NEW YORK HALK KÜTÜPHANESİ

ABD'nin en büyük ikinci, dünyanın en büyük dördüncü kütüphanesine ise New York ev sahipliği yapıyor.

19. yüzyılda kentin su ihtiyacını karşılayan su deposunun bulunduğu 5. cadde ile 42. sokağın kesiştiği yerde 1911'de inşa edilen New York Halk Kütüphanesi, arşivinde 50 milyondan fazla kitap, DVD ve CD'den oluşan zengin bir koleksiyonu barındırıyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN