Arama

Tarihin en önemli kütüphaneleri

Farklı dillerde ve farklı coğrafyalarda üretilen insanlığın ortak kültürel mirası ve uygarlığın belleğini oluşturan dev kütüphaneler, dünyadaki önemli çekim merkezleri arasında yer alıyor. Kayıt ve arşivler teknolojinin imkânlarıyla dijital ortama kaymaya başlasa da kütüphaneler, hala ülkelerin uygarlık birikimi, bilgi ve kültür seviyesini gösteren insanlığın ortak hafızası olma işlevini sürdürüyor. Özellikle Osmanlı Devleti içerisinde önemli vakıf kurumlarından olan kütüphaneler, yaklaşık 800 yıldır Anadolu topraklarında kültür, bilim, eğitim ve sanatın gelişimine katkı sağladı. Bir medeniyet ülkesi olan Osmanlı Devleti'nde de kitaba ve kütüphaneye önem verilirdi. O dönemlerde yaptırılıp günümüzde hala aktif olarak kullanılan bu kütüphaneler, Kanuni Sultan Süleyman'dan II. Abdülhamid'e kadar birçok sultan ve devlet adamının da yardımıyla kuruldu. İşte sizler için tarihin en önemli kütüphaneleri derledik.

  • 28
  • 64
ÇİN MİLLİ KÜTÜPHANESİ
ÇİN MİLLİ KÜTÜPHANESİ

Çin Milli Kütüphanesi, 115 farklı dilde 35 milyonu aşkın kitap, yazıt ve tarihi koleksiyondan oluşuyor.

Çing Hanedanlığı tarafından 1909-1912'de başkent Pekin'in kent merkezinde kurulan kütüphane, her yıl 5 milyonu aşkın ziyaretçiyi ağırlıyor. Kütüphanenin dijital ortama aktarılan verileri bin 323 terabayta ulaşıyor.

Hanedanlığın son yıllarında kurulan kütüphanenin ilk ismi "Başkent Kütüphanesi"ydi. Daha sonra "Pekin Devlet Kütüphanesi" olan kütüphanenin adı, 1998'de "Çin Milli Kütüphanesi" olarak değiştirildi. Hanedanlığın son yıllarında kurulan kütüphanenin ilk ismi "Başkent Kütüphanesi"ydi. Daha sonra "Pekin Devlet Kütüphanesi" olan kütüphanenin adı, 1998'de "Çin Milli Kütüphanesi" olarak değiştirildi.

  • 29
  • 64
115 FARKLI DİLDE 35 MİLYONU AŞKIN ESER
115 FARKLI DİLDE 35 MİLYONU AŞKIN ESER

Çin Milli Kütüphanesi'nin arşivi, her yıl bünyesine eklenen binlerce eser ve kitapla sürekli büyüyor. 2016 kayıtlarına göre, kütüphanede 115 farklı dilde 35 milyonu aşkın eser bulunuyor.

Çin Milli Kütüphanesi, farklı diller ve inançlardan devasa arşiviyle dünyanın 7. büyük kütüphanesi kabul ediliyor.

  • 30
  • 64
3 BİN YILLIK YAZIT
3 BİN YILLIK YAZIT

Çin'in kültür hazinesi olarak görülen kütüphanedeki en eski tarihli eser, 3 bin yıl öncesine ait, kaplumbağa kabuğuna yazılmış yazıtlar.

Söz konusu yazıtlar, Şang Hanedanlığı'na (M.Ö. 1600-1100) başkentlik yapmış Yin kentinde yapılan arkeolojik kazılarda gün ışığına çıkarılmıştı. Yin harabeleri, bugünkü Çin'in orta kesiminde yer alan Hınan eyaletinde Anyang kentinde bulunuyor

  • 31
  • 64
İSPANYA ULUSAL KÜTÜPHANESİ
İSPANYA ULUSAL KÜTÜPHANESİ

33 milyondan fazla eserin bulunduğu İspanya Ulusal Kütüphanesi, dünyanın en çok konuşulan dillerinden İspanyolcanın ve Latin Amerika'dan Hint Okyanusu'na uzanan geniş bir coğrafyanın el yazmalarına, basılı eserlerine ve diğer türden kayıtlarına ev sahipliği yapıyor.

  • 32
  • 64
EL ATENEO GRAND SPLENDİD KÜTÜPHANESİ
EL ATENEO GRAND SPLENDİD KÜTÜPHANESİ

El Ateneo Grand Splendid, Buenos Aires'in en ünlü kütüphanelerinden biridir. Başlangıçta, yaklaşık bir yüzyıl önce tiyatro olarak kurulan bina, 2000'li yılların başında bir kütüphaneye çevrildi. Orijinal freskler ve süslü mimarisi ile El Ateneo, dünyanın en güzel kütüphanelerinden biri haline gelmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN